Kombinatoryka zadania
6latek : Pieciu chlopcow : Andrzej , Janek , Kazik Stas i Wladek maja 3 bilety do kina .
A− Ktorzy chlopcy pojda do kina?
Wypisz wszystkie mozliwe kombinacje
Ile ich jest ?
B− Ktorzy chlopcy nie pojda do kina ?
Wypisz wszystkie mozliwe kombinacje
Ile ich jest ?
A− {A J K } {A J S } {A S W}
{ J K S} { J S W} { K S W}
Naliczylem 6
B nie wiem
5 cze 19:08
Janek191:
| | 5 ! | | 4*5 | |
= |
| = |
| = 10 |
| | 3 ! * 2 ! | | 2 | |
5 cze 19:12
6latek : dzieki

to wtakim razie mozesz jeszce wypisac brakujace kombinacje bo ja wiecej nie widze do A
Tak samo mozesz wypisac do B?
5 cze 19:20
Mila:
{A,J,K,S,W} z tego zbioru wypisujesz, ustal najpierw regułę, wg której wypisujesz.
{A,J,K},{A,J,S} itd
5 cze 19:23
Janek191:
A J K , A J S , A J W, A K S, A K W, A S W, J K S, J S W, J K W, K S W,
5 cze 19:24
6latek : Moze wypiszse jeszcze raz
A→{A J K} {A J S} {A J W} {AK S} { A K W}
{ J K S } { J K W} {A S W} {J S W} { K S W}
5 cze 19:28
6latek : TO w takim razie B
wypisuje sobie po dwa imiona chlopcow ktorych nie ma w tych kobinacjach po 3
B→{SW} {KW} {KS} {JW} {JS}
{AW} {AS} {JK} {AK} {AJ}
| | | | | |
Tutaj skorzystalimy z wlasnosci symbolu Newtona ze | = | |
| | | |
5 cze 19:34
5 cze 21:14