rozwiaż
PAulina: 36 log2 4√23√2
5 cze 19:02
Janek191:
Którego stopnia jest pierwiastek z 2 ?
5 cze 19:10
Janek191:
Zastosuj wzór
n log2 x = log2 xn
5 cze 19:10
PAulina: 3
5 cze 19:10
Janek191:
= log2 ( 4√ 2 3√2)36 = log2( 2 3√2)9 = log2( 29*(3√2)9)= log2 212 =
=12 log22 = 12*1 =12
5 cze 19:16
6latek : Witaj
Janek191
2*
3√2= 2
4/3
(2
4/3)
1/4= 2
4/12= 2
1{3}
| | 1 | |
36log2 21/3= 36* |
| log22= 12 |
| | 3 | |
5 cze 19:16
PAulina: Dzieki a pomogl byś mi z jeszcze jednym ?
5 cze 19:17
PAulina: log4 (log9 4√81 )
5 cze 19:18
Leszek: domyślam się że jest to zapis następujący
36 log
2 4√2*3√2 czyli wewnętrzny pierwiastek jest stopnie 3
czyli 36*log
2(2*2
1/3)
1/4
ułamki 1/3 i 1/4 są wykładnikami ( niestety w tym programie czasami jest słaba
czytelność zapisu)
| | 1 | |
zatem 36 log2(21/3)=36* |
| *log2(2)= 12 |
| | 3 | |
5 cze 19:19
Janek191:
| | 1 | |
log4 ( log9 4√81} = log4 ( log9 3) = log4 ( |
| ) = log22 2−1 = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *log2 2−1 = |
| *(− 1)log2 2 = = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 cze 19:28
Janek191:
Stosujemy wzór:
5 cze 19:29