Oblicz bez użycia tablic
Magda : sin 112 30' × cos 112 30'
5 cze 18:50
Jack:
| 1 | | 1 | | 1 | | √2 | | √2 | |
| sin225 = |
| (sin 180+45) = − |
| * |
| = − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
5 cze 18:53
Magda : A sin44 × cos44?
5 cze 19:03
Jack: wszystko ze wzoru
sin 2α = 2 sinα cosα
sin44 * cos 44 = sin α * cos α
zatem zeby uzyskac sin2α to musimy podzielic przez 2
bo :
sin 2α = 2 sinα cosα // :2
zatem
| | 1 | | 1 | |
sin44 * cos 44 = |
| * sin(2*44) = |
| sin(88) |
| | 2 | | 2 | |
tutaj Ci dokladnie nie powiem.
| | 1 | | 1 | |
w przyblizeniu −>> sin 90 = 1, zatem |
| sin(88)≈ |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 cze 19:06
Magda : Dziękuje, mam jeszcze jedno takie zadanie
sin212−cos212
____________________
sin12 × sin78 × tg66
5 cze 19:14
Jack: cos 2x = cos
2x − sin
2x
zatem
sin
2x − cos
2x = − (cos
2x − sin
2x) = − cos 2x
Czyli
sin
212 − cos
212 = − cos(2*12) = − cos 24
co do sin 12 * sin 78
ze wzorow redukcyjnych sin(90−x) = cos x,
stad sin78 = sin(90−12) = cos 12
| | 1 | |
wiec mamy sin 12 * cos 12 = (tutaj znowu wzor na sin2α) = |
| sin24 |
| | 2 | |
zatem nasz ulamek
| − cos 24 | | −2 cos 24 | |
| = |
| |
| | sin24 * tg 66 | |
ze wzorow redukcyjnych tg 66 = tg(90−24) = ctg 24
zatem mamy
| −2 cos 24 | | −2 cos 24 | |
| = |
| |
| sin24 * tg 66 | | sin24 * ctg 24 | |
| | cos x | |
z definicji ctg x = |
| |
| | sinx | |
zatem
| −2 cos 24 | | −2 cos 24 | |
| = |
| = |
| sin24 * ctg 24 | | | |
5 cze 19:37
Magda : Dziekuje bardzo
5 cze 19:41