Rozwiąż równania
Tomasz: Witam prosze o pomoc jak to rozpisac z definicji
1/2|x3+1|=x2−x+1
5 cze 18:49
Leszek: ze wzoru skróconego mnożenia
|x3+1|=|x+1|*(x2−x+1)
i teraz dla x≥−1
0,5*(x+1)*(x2−x+1)=x2−x +1
5 cze 19:01
Jack: x
3 + 1 = (x+1)(x
2−x+1)
| 1 | |
| |(x+1)(x2−x+1)| = x2 − x + 1 |
| 2 | |
korzystam z wlasnosci |a*b| = |a| * |b|
zatem
| 1 | |
| * |x+1| * |x2−x+1| = x2 − x + 1 |
| 2 | |
x
2 − x + 1 jest dodatnie dla kazdej liczby rzeczywistej (bo Δ<0 a wspolczynnik przy x
2
dodatni)
, zatem po opuszczeniu wartosci bezwzglednej nic sie nam nie zmieni
| 1 | |
| |x+1| * x2−x+1 = x2 − x + 1 |
| 2 | |
| 1 | |
| |x+1| * x2 − x + 1 − (x2−x+1) = 0 |
| 2 | |
| | 1 | |
(x2 − x + 1)( |
| |x+1| − 1) = 0 |
| | 2 | |
Pierwsze wyrazenie nie ma rozwiazan rzeczywistych (bo Δ<0)
zatem rozpatrujemy :
|x+1| = 2
x+1 = − 2 lub x+1 = 2
x = −3 lub x = 1
============
2 sposob
| 1 | |
| |(x+1)(x2−x+1)| = x2 − x + 1 |
| 2 | |
Rozpatrujemy 2 przedzialy
1) dla x + 1 < 0
2) dla x+1 ≥ 0
itd...
5 cze 19:02
Jack: wyrazenie (x2−x+1) powinno byc w nawiasach po zdaniu
"...zatem po opuszczeniu wartiosci bezwzglednej nic nam sie nie zmieni"
5 cze 19:03
Leszek: ciąg dalszy coś mi przerwało
po podzieleniu stronami przez (x2−x+1) bo Δ<0
otrzymujesz : x+1 = 2 => x=1
dla x<−1
0,5*(−x−1)*(x2−x+1)=(x2−x+1)
−x−1=2
x=−3
Odp. x=1 lub x=−3
5 cze 19:05