Wyznacz stosunek pola bocznego i pola podstawy oraz wyznacz sin
Bogdan : Przekrój osiowy walca jest prostokątem w którym bok odpowiadający wysokości jest dwa razy
większy od drugiego boku prostokąta, oblicz stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy
oraz wyznacz sinus kąta nachylenia przekroju osiowego do podstawy.
5 cze 18:33
Jolanta:

h=2*2r
| Pb | | 2πr*h | | 2r*4r | |
| = |
| = |
| =8 |
| Pp | | πr2 | | r2 | |
| | h | | 4r | | 4r | | 4r | | 2 | | 2√5 | |
sinα= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | d | | √(4r)2+(2r)2 | | √20r2 | | 2√5r | | √5 | | 5 | |
5 cze 20:05
Bogdan : Bardzo dziękuję
6 cze 16:37