rownania z parametrem
Mateusz: Czesc, mam jutro sprawdzian i potrzebuje te zadania:
a) Dla jakiej wartosci m, nierownosc jest mniejsza od zera a x nalezy do R
(5−m>x2−2(1+m)x+2(1−m)<0
b) Dla jakiej wartosci parametru m pierwiastki rzeczywiste so liczbami ujemnymi
2x2−(m−1)x+m+1=0
c) Dla jakiej wartosci parametru m pierwiastki rownania spelniaja warunek: x12+x22=2(x1+x2)
x2+mx+4=0
5 cze 18:18
6latek:
do b)
Δ≥0
x1+x2<0
x1*x2<0
do c)
Δ≥0
Wzory Vieta zastosuj
(x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2
a) zapis jest niejasny
5 cze 18:28
Mateusz: w b nie powinno byx x1*x2=>0 x1+x2<=0, w a chodzi chyba ze a<0 i delta<0, przyklad c mogl bys
mi rozpisac
5 cze 18:32
6latek: tak masz racje w b) x
1*x
2>0 bo iloczyn dwóch liczb ujemnych jest liczba dodatnia
(−m)
2−2*4= 2*(−m)
m
2−8+2m=0
Δ i m
1 m
2
5 cze 18:39
Mateusz: m1=4 m2=2
5 cze 18:50
Mateusz: −2
5 cze 18:53
6latek : Zle policzone m1 i m2
P0za tym zalozylismy na poczatku ze Δ≥0
wiec wyznacz ten przedzial do ktorego nalezy m
5 cze 18:56
Mateusz:

−
∞;4)(2;
∞)
5 cze 19:03
6latek : No prawie dobrze
Ale masz Δ≥0 wiec
m∊(−∞−4> U<2,∞)
5 cze 19:39
Mateusz: Dzieki
5 cze 19:46