Ciągi.
Igor2: Znajdź a1,r i an.
Dane:
a)
a8=−13
S7=−40
b)
S5=25
S8=88
W a wiem tylko że
a1=−13−7r
5 cze 18:01
Igor2: Oki b) mam.
S5 = 0,5*(a1 + a5)*5 = 25 ⇒ a1 + a5 = 10
S8 = 0,5*( a1 + a8}*8 = 88 ⇒ a1 + a8 = 22
więc
a8 − a5 = 12 ⇒ 3 r = 12
r = 4
a1 + a1 + 4 r = 10
2 a1 = 10 − 4*4 = − 6
a1 = − 3
5 cze 18:03
Janek191:
a)
a
8 = a
1 + 7 r = − 13 ⇒ a
1 = −13 − 7 r
S
7 = − 40
więc
0,5*( a
1 + a
7)*7 = − 40 / *2
( a
1 + a
1 + 6 r )*7 = − 80
(2 a
1 + 6 r)*7 = − 80
( − 26 − 14 r + 6 r)*7 = − 80
( − 26 − 8 r )*7 = − 80
− 182 − 56 r = − 80
− 56 r = 102
====================
| | 51 | | 357 | | 364 | | 357 | |
a1 = − 13 − 7*(− |
| ) = − 13 + |
| = − |
| + |
| = |
| | 28 | | 28 | | 28 | | 28 | |
===============
| | 1 | | 51 | | 51 | | 44 | | 51 | |
an = a1 + ( n −1)*r = − |
| − |
| n + |
| = |
| − |
| n = |
| | 4 | | 28 | | 28 | | 28 | | 28 | |
===========
5 cze 20:01
Igor2: O kurczę tam S7=−49.
A czemu się bierze 0,5?
5 cze 21:22
Janek191:
| | a1 + an | |
Sn = |
| *n = 0,5*(a1 + an)*n |
| | 2 | |
5 cze 21:50
Igor2: S7=49
a8=−13
To z tego sposobu wychodzi mi 1, 5r.
6 cze 09:32