Objetposc bryly
dipsi: obliczyc objetosc bryly ograniczonej powierzchniami z=1 z=4 z=5−x2−y2
Mam narysowane 2 płaszczyzny i paraboloidy wierzchołek 0,0,5 z ramionami do gory.
Nie wiem co dalej z tym zrobić bo rzutujac to na XY otrzymamy okręgi tylko nie wiem czy je
podejmować czy to tylko ten duży, proszę o pomoc.
5 cze 17:52
Leszek: należy rzutować paraboloidę na płaszczyznę najpierw z=1 ,otrzymasz okrąg :
x2+y2 = 4
następnie na płaszczyznę z = 4
otrzymasz okrąg : x2+y2 =1
ramiona paraboloidy skierowane są w dół osi z
zastosuj współrzędne biegunowe i otrzymasz objętość bryły
5 cze 18:04
dipsi: Ale mam od tego dużego okręgu odjąć ten mały?
5 cze 18:18
Leszek: Oblicz objętość bryły od wierzchołka paraboloidy do dużego okręgu , następnie
objętość od wierzchołka do małego okręgu i odejmij
5 cze 18:22