1 | ||
1) ∑ [n!*tg | ] | |
(n+1)! |
√n2+1−n | ||
2) ∑ | ||
n+1 |
1 | ||
1) an=n!*tg | ||
(n+1)! |
1 | 1 | 1 | ||||
dla n→∞ ;an≈n! | =n! | = | ||||
(n+1)! | n!*(n+1) | n+1 |
1 | n! | 1 | 1 | |||||
∑ [n!*tg | ]≈∑ | ≈∑ | ≈∑ | czyli szereg jest rozbieżny ma mocy | ||||
(n+1)! | (n+1)! | n+1 | n |
√n2+ 1−n | n2+1−n2 | 1 | 1 | |||||
an= | = | = | ≈ | |||||
n+1 | n*(√n2+1+n) | n2*(√1+n−2+1) | 2n2 |
1 | ||
wówczas szereg ∑an≈∑ | jest zbieżny na podstawie kryterium porównawczego | |
2n2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |