ciągi
Leszek: Obliczyć granice ciągów
1) a
n = n*[ln(n+1) −ln(n)]
| | (n+1)!+n! | |
2) an = |
| |
| | (n+1)!−n! | |
5 cze 17:24
5 cze 17:30
Benny: 1) lim an=1
5 cze 17:35
Leszek: Dobrze Panowie , ale należy to pokazać ,że taki jest wynik
5 cze 17:45
Benny: Różnica logarytmów to logarytm ilorazu. n wrzucamy do potęgi i wchodzimy z granicą do
logarytmu, bo jest ciągły. Dostajemy granicę z lne
5 cze 17:48
Leszek: OK
a trzeci ciąg ?
5 cze 17:52
Benny: Zapisz potęgowo, bo nie wiem jakie wyrażenia są pod pierwiastkami.
5 cze 18:11
Leszek: pod pierwiastkiem zewnętrznym jest wyrażenie
n(n+√n*n+2)
5 cze 18:17
Leszek: lim an = lim √n*(n+n√1+2/n2)/(n+3)=lim √n2(1+√1+2/n2)/(n+3)
lim n*√+√1+2/n2/n(1+1/n)=lim √1+√1+2/n2/(1+3/n)= √2 oczywiście n→∞
5 cze 19:37