Zagwozdka
Zuzia: Oblicz stosunek pola koła opisanego na trójkącie równobocznym o bokach długości a do pola kola
wpisanego w ten trojkat. Poprosze o rysunek. Troche obliczylam ale nie wiem czy dobrze i co
dalej , utknęłam. R=2/3 * (a √3/2) = 3√3 a. P1=pi R2 P1=pi * (3√3a)2 =27a2 pi.
r= 1/3*( a √3)/2= (a √3)/6 P2= pi r 2.
P2= pi*(
(a √3)/6)2 = (3a2)/36 pi = a2/12 pi. P1/P2 = 27a2 pi / a2/12 pi
5 cze 16:44
Zuzia: Metis pomocy 😊😊😊
5 cze 16:51
Janek191:

Mamy
więc
| | R | |
skala podobieństwa k = |
| = 2 |
| | r | |
więc
======================
5 cze 17:00
Jack:

Najlatwiej w ten sposob
5 cze 17:07
Jack: albo tak jak Janek191...
nawet szybciej...
5 cze 17:07