Wzór
Varost: Z jakiego wzoru korzystac w przypadku gdy mam logax−y ?
5 cze 16:38
Varost: | | logax | |
Jest to wtedy |
| ? |
| | logay | |
5 cze 16:40
Jack: ?
logabc = c* logab
5 cze 16:40
Jack: te x−y jest w potedze czy to liczba logarytmowana?
loga(x−y)
tak to wyglada?
5 cze 16:41
Varost: Liczba logarytmowana
5 cze 16:41
Varost: Zapisywałem w potędze bo myślałem, że będzie bardziej przejrzyście
5 cze 16:41
Jack: no to nic z tym nie zrobisz...
jak bys mial mnozenie, albo dzielenie (x/y) to by sie cos dalo, a tak to nie.
Pokaz cale zadanie.
5 cze 16:42
Varost: 7log7(4−3)
5 cze 16:43
Jack: 4−3 = 1...
5 cze 16:43
Varost: Znajomy twierdzi, że robi się to w taki sposób, że 7log
7 to 1, więc przepisuje po prostu
5 cze 16:44
Varost: Tak po prostu?
5 cze 16:44
Jack: ?
nie ma takiego czegos jak 7 log7
musisz miec jakis argument, jesli masz na mysli 7 log71 to = log71 i nic z tym wiecej
nie zrobisz.
5 cze 16:45
Jack: Jak napiszesz zadanie , albo dokladniej oco chodzi to sie odezwe.
5 cze 16:46
azeta: log
71=0
5 cze 16:46
Varost: Zaraz, zaraz. Chyba źle przeczytałem.
5 cze 16:47
Varost: 7log7(4−3)
5 cze 16:47
Varost: Tak jest dokładnie
5 cze 16:47
Jack:
dobra, faktycznie
loga1 = 0
dla a>0 /\ a≠1
5 cze 16:47
Varost: Ten logarytm jest najwidoczniej potęgą siódemki
5 cze 16:48
Jack:
alogab = b
7log71 = 1
5 cze 16:48
Varost: Czyli wychodzi na to, że jest to 4−3 tak?
5 cze 16:50
Jack: nie wiem co masz na mysli bo ani razu nie napisales o co chodzi.
ja skomentowalem post 16;47
4−3 = 1 dlatego w poscie 16;48 napisalem 7log71
o co chodzi z tym 4 − 3 to Ci nie powiem.
5 cze 16:55
Varost: Rozumiem. No nic spróbuję jeszcze pogrzebać w internecie. Dzięki za pomoc
5 cze 16:58