stata
kyrtap: 1. Niech X1, . . . , X7 będzie próbą prostą z populacji o wartości oczekiwanej µ i wariancji
σ
2 i niech
.
będą dwoma estymatorami nieznanej średniej µ.
(a) Który z tych estymatorów jest nieobciążony?
dobrze to rozumie że :
| | X1 + X2 + X3 + X4 + X5 + X6 + X7 | | 1 | |
E(u1) = |
| = |
| *7 = μ |
| | 7 | | 7 | |
czyli ten estmator jest nieobciążony
a w jakim przypadku by był obciążony?
5 cze 14:50
kyrtap:
5 cze 15:05
kyrtap:
5 cze 15:43
g:
Ten drugi też jest nieobciążony. Estymator obciążony można na siłę wymyślić:
Dla określonego n jest obciążony, ale w granicy dla n→
∞ staje się nieobciążony.
5 cze 15:52
kyrtap: czyli nieobciążony wówczas gdy E(μ) = μ ?
5 cze 16:03
Saizou :
| | 2x1−x6+x4 | | 2μ−μ+μ | |
E(μ2)=E( |
| )= |
| =μ |
| | 2 | | 2 | |
czyli jest to estymator nieobciążony
Estymator g jest nieobciążony, gdy dla każdego k \in K mamy E(g
k(x))=k
5 cze 16:34
kyrtap: aha czyli podstawiając dowolną to co po prawej stronie jest ciągle stałe ?
5 cze 16:39
Saizou :
nie, k to parametr który szacujesz
masz jakiś estymator jakiegoś parametru k, liczysz jego wartość oczekiwaną i jak otrzymasz ten
parametr k to masz estymator nieobciążony
5 cze 16:43
kyrtap: dobra dzięki
5 cze 16:46
kyrtap: jeszcze za chwilę zapytam o pewną rzecz
5 cze 16:49
kyrtap: w przypadku błędu średniokwadratowego to będzie tak?
Var(u1) − [E(u1) − u]
2 = σ
2 − [u − u]
2 = σ
2
5 cze 16:57
Saizou : chyba tak
5 cze 17:01
kyrtap: statystyka ja to nie jest dobra para
5 cze 17:04
Saizou :
moją lubą też nie będzie
5 cze 17:06
kyrtap: jeszcze masz chwilkę Saizou?
5 cze 17:20
Saizou : w sumie mam, jak będę umiał to pomogę
5 cze 17:35
kyrtap: Niech X1, . . . , Xn będzie próbą prostą z populacji o rozkładzie jednostajnym na
(0, θ). Za pomocą metody momentów wyznacz estymator ˆθ
n parametru θ.
(a) Wykorzystując ten estymator oszacuj θ dla próby 0.1, 0.3, 0.7, 0.8, 0.2.
(b) Oblicz obciążenie i błąd średniokwadratowy ˆθ
n.
(c) Zbadaj zgodność ˆθ
n.
Wyznacz estymator największej wiarogodności parametru θ i oblicz jego wartość dla
próby z punktu (a).
czyli ogólnie mam rozkład X ~ N(0, θ)
Zatem mam
EX = 0
Var(x) = θ
ale dalej nie wiem jak
5 cze 17:43
Saizou :
niestety nie pomogę, nie korzystałem z metody momentów, tylko największej wiarygodności
5 cze 17:49
kyrtap: może Pan g się pojawi i będzie wiedział
5 cze 17:55
g: O metodzie momentów wiem tyle co wyczytałem teraz tu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Estymator
Przy okazji, rozkład jednostajny to nie jest rozkład normalny. Nie rozumiem co oznacza
(0, θ) w kontekście rozkładu jednostajnego i tego że wszystkie wartości próby są dodatnie.
Zakładam, że wiemy że rozkład jest jednostajny, ale nie znamy wartości średniej μ, ani
odchylenia standardowego σ.
Etap 1: Przedstawiamy momenty (zwykłe lub centralne) jako funkcje parametrów rozkładu:
η
1 = E[X] = μ (pierwszy moment zwykły)
η
2 = E[(X−μ)
2] = σ
2 (drugi moment centralny)
Etap 2: Rozwiązujemy układ równań względem parametrów μ,σ i w miejsce momentów
z populacji η
i wstawiamy momenty z próby M
i.
μ
* = M
1
σ
* =
√M2
Co do pozostałych pytań, to muszę sobie poprzypominać. Na razie pamiętam tyle, że
taki estymator odchylenia standardowego jest obciążony. Byłby nieobciążony, gdyby
zamiast estymaty M
1 użyć prawdziwej wartości E[X]. Estymatorem nieobciążonym jest
| 1 | |
| ∑(Xi − M1)2 i taki wzór otrzymuje się metodą największej wiarygodności. |
| n−1 | |
5 cze 20:10
g: Źle napisałem że estymator nieobciążony otrzymuje się metodą największej wiarygodności.
Wyprowadzenie wzoru na obciążenie jest dość długie. Można je łatwo znaleźć w necie.
hasło "obciążenie estymatora" i dalej ESTYMATORY WARIANCJI − DOWÓD NA OBCIĄŻENIE.
5 cze 22:30
kyrtap: ok dziękuje pięknie
5 cze 23:29