matematykaszkolna.pl
stata kyrtap: 1. Niech X1, . . . , X7 będzie próbą prostą z populacji o wartości oczekiwanej µ i wariancji σ2 i niech
 X1 + . . . + X7 
µˆ1 =

7 
 2X1 − X6 + X4 
µˆ2 =

2 
. będą dwoma estymatorami nieznanej średniej µ. (a) Który z tych estymatorów jest nieobciążony? dobrze to rozumie że :
 X1 + X2 + X3 + X4 + X5 + X6 + X7 1 
E(u1) =

=

*7 = μ
  7 7 
czyli ten estmator jest nieobciążony a w jakim przypadku by był obciążony?
5 cze 14:50
kyrtap:
5 cze 15:05
kyrtap: emotka
5 cze 15:43
g: Ten drugi też jest nieobciążony. Estymator obciążony można na siłę wymyślić:
1 

1n Xn
n+1 
Dla określonego n jest obciążony, ale w granicy dla n→ staje się nieobciążony.
5 cze 15:52
kyrtap: czyli nieobciążony wówczas gdy E(μ) = μ ?
5 cze 16:03
Saizou :
 2x1−x6+x4 2μ−μ+μ 
E(μ2)=E(

)=

2 2 
czyli jest to estymator nieobciążony Estymator g jest nieobciążony, gdy dla każdego k \in K mamy E(gk(x))=k
5 cze 16:34
kyrtap: aha czyli podstawiając dowolną to co po prawej stronie jest ciągle stałe ?
5 cze 16:39
Saizou : nie, k to parametr który szacujesz masz jakiś estymator jakiegoś parametru k, liczysz jego wartość oczekiwaną i jak otrzymasz ten parametr k to masz estymator nieobciążony
5 cze 16:43
kyrtap: dobra dzięki emotka
5 cze 16:46
kyrtap: jeszcze za chwilę zapytam o pewną rzecz
5 cze 16:49
kyrtap: w przypadku błędu średniokwadratowego to będzie tak? Var(u1) − [E(u1) − u]2 = σ2 − [u − u]2 = σ2
5 cze 16:57
Saizou : chyba tak
5 cze 17:01
kyrtap: statystyka ja to nie jest dobra para
5 cze 17:04
Saizou : moją lubą też nie będzie emotka
5 cze 17:06
kyrtap: jeszcze masz chwilkę Saizou?
5 cze 17:20
Saizou : w sumie mam, jak będę umiał to pomogę
5 cze 17:35
kyrtap: Niech X1, . . . , Xn będzie próbą prostą z populacji o rozkładzie jednostajnym na (0, θ). Za pomocą metody momentów wyznacz estymator ˆθn parametru θ. (a) Wykorzystując ten estymator oszacuj θ dla próby 0.1, 0.3, 0.7, 0.8, 0.2. (b) Oblicz obciążenie i błąd średniokwadratowy ˆθn. (c) Zbadaj zgodność ˆθn. Wyznacz estymator największej wiarogodności parametru θ i oblicz jego wartość dla próby z punktu (a). czyli ogólnie mam rozkład X ~ N(0, θ) Zatem mam EX = 0 Var(x) = θ ale dalej nie wiem jakemotka
5 cze 17:43
Saizou : niestety nie pomogę, nie korzystałem z metody momentów, tylko największej wiarygodności
5 cze 17:49
kyrtap: może Pan g się pojawi i będzie wiedział emotka
5 cze 17:55
g: O metodzie momentów wiem tyle co wyczytałem teraz tu https://pl.wikipedia.org/wiki/Estymator Przy okazji, rozkład jednostajny to nie jest rozkład normalny. Nie rozumiem co oznacza (0, θ) w kontekście rozkładu jednostajnego i tego że wszystkie wartości próby są dodatnie. Zakładam, że wiemy że rozkład jest jednostajny, ale nie znamy wartości średniej μ, ani odchylenia standardowego σ. Etap 1: Przedstawiamy momenty (zwykłe lub centralne) jako funkcje parametrów rozkładu: η1 = E[X] = μ (pierwszy moment zwykły) η2 = E[(X−μ)2] = σ2 (drugi moment centralny) Etap 2: Rozwiązujemy układ równań względem parametrów μ,σ i w miejsce momentów z populacji ηi wstawiamy momenty z próby Mi.
 1 
M1 =

∑Xi
 n 
 1 
M2 =

∑(Xi − M1)2
 n 
μ* = M1 σ* = M2 Co do pozostałych pytań, to muszę sobie poprzypominać. Na razie pamiętam tyle, że taki estymator odchylenia standardowego jest obciążony. Byłby nieobciążony, gdyby zamiast estymaty M1 użyć prawdziwej wartości E[X]. Estymatorem nieobciążonym jest
1 

∑(Xi − M1)2 i taki wzór otrzymuje się metodą największej wiarygodności.
n−1 
5 cze 20:10
g: Źle napisałem że estymator nieobciążony otrzymuje się metodą największej wiarygodności. Wyprowadzenie wzoru na obciążenie jest dość długie. Można je łatwo znaleźć w necie. hasło "obciążenie estymatora" i dalej ESTYMATORY WARIANCJI − DOWÓD NA OBCIĄŻENIE.
5 cze 22:30
kyrtap: ok dziękuje pięknie emotka
5 cze 23:29