Układ nierówności.
Jeży: Oblicz pole figury wyznaczonej przez układ równań:
| ⎧ | x2 + y2 − 8x − 10y + 32 ≤ 0 | |
| ⎩ | y≤ 2x − 3 |
|
5 cze 14:02
Jerzy:
Narysuj to koło i prostą
5 cze 14:07
Jeży: I co potem ?
5 cze 14:12
Jerzy:
Zobaczysz jaka powstanie figura
5 cze 14:13
Jeży: A prostą przez koło ?
5 cze 14:16
Jeży: No to trójkąt mi powstanie
5 cze 14:17
Jerzy:
Najpewniej ta prosta przetnie koło i masz obliczyć pole figury ( części koła pod tą prostą)
5 cze 14:17
Jeży: Ze wzoru na pole koła ?
5 cze 14:19
Mila:

x
2 + y
2 − 8x − 10y + 32 ≤ 0 ⇔
(x−4)
2−16+(y−5)
2−25+32≤0⇔
(x−4)
2+(y−5)
2≤9 wnętrze koła
S=(4,5) r=3
i
y≤ 2x − 3 punkty poniżej prostej y=2x−3 i na prostej leżące wewnątrz koła
y=2*4−3=5
S∊do prostej
Liczysz pole połowy koła.
5 cze 18:09