matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
Leszek:
rozwiązać układ równań x*y=20 ; x*z=5 ; y*z = −36 (wskazówka w dziedzie licz zespolnych)
5 cze 13:57
jc:
x
2
= (xy) (xz) / (yz) = − 20*5/36 = −(5/3)
2
, x= ± i 5/3 y = 20 / x, z = 5 / x (x,y,z) = ± i (5/3, − 12, −3)
5 cze 15:31