planimetria
Leszek: W trójkącie prostokątnym ABC , kąt CAB = 90o zaś CBA = 60o
dwusieczna poprowadzona z wierzchołka B i środkowa poprowadzona z wierzchołka A
przecinają się w punkcie P .
Wykazać , że pole ΔAPB jest cztery razy mniejsze od pola ΔABC
5 cze 13:36
Leszek:ponieważ kąt ABC=60o oraz AD=BD to ΔABD jest równoboczny
w ΔAPB kąty wynoszą : kąt PAB = 60o i kąt ABP = 30o to kąt APB = 90o
AP
czyli ΔAPB i ΔABC są podobne o skali podobieństwa k=
AB
jeżeli AB=a to AP=0,5a
zatem k = 0,5
czyli pole PΔAPB = k2PΔABC
zatem PΔAPB = 0,25PΔABC
cecha podobieństwa trójkątów ( kąt,kąt,kąt)