parametr
kami: proste a nie wyłazi punkt A'=(−4; 2b−3) jest obrazem punktu A=(3a+2; 3) w symetri względem
początku układu współrzędnych dla : a =.. i b=..
czyli zmieniamy obie współrzędne na przeciwne
stąd wychodzi mi a=23 b=0
w odpowiedziach mam:
a) a=−2 b=0
b) a=1 b=0
c) a=1 b=3
d) a=−2 b=3
gdzie się pomyliłam?
5 cze 12:30
Janek191:
4 = 3 a + 2 ⇒ 3 a = 2 ⇒ a =23
2b − 3 = − 3 ⇒ 2b = 0 ⇒ b = 0
5 cze 13:29
kami: zgadza się janku też mi tak wyszlo, ale to jest test i zobacz jakie mam odpowiedzi
5 cze 13:34
kami: może są błąd w teście ?
5 cze 14:02