matematykaszkolna.pl
Funkcja rozkładu prawdopodobieństwa Zuza: Witam, mam problem z jednym zadaniem ze statystyki matematycznej i bardzo bym prosiła o pomoc. Zadanie wygląda tak: Dla zmiennej losowej o funkcji prawdopodobieństwa wyznaczyć: a) wartość przeciętną b) kwantyl 0,7 c) medianę d) wartość prawdopodobieństwa z funkcji rozkładu i dystrybuanty P(x<1) e) wartość prawdopodobieństwa z funkcji rozkładu i dystrybuanty P(x=1) f) wartość prawdopodobieństwa z funkcji rozkładu i dystrybuanty P(−1≤ x ≤3) g) wartość prawdopodobieństwa z funkcji rozkładu i dystrybuanty P(x= −1) funkcja wygląda tak: xi −2 −1 2 3 pi 0,4 0,3 0,2 0,1 Dystrybuanta: (−,−2> 0 (−2,−1> 0,4 (−1, 2> 0,7 (2, 3> 0,9 (3, +) 1 z moich obliczeń a) −0,4 b) kwantylem 0,7 są wszystkie liczby z przedziału <−1,2> c) x0,5= −1 d) z funkcji rozkładu 0,4 z dystrybuanty 0,4 e) 0,2 g) 0,3 i tutaj mam problem ponieważ za nic nie chce mi wyjść podpunkt f ponieważ wyniki z funkcji i dystrybuanty mi się nie zgadzają i w podpunktach e i g nie jestem pewna czy wynik będzie taki czy będzie to 0. Bardzo proszę o sprawdzenie i pomoc.
5 cze 11:55
Zuza: naprawdę nikt?emotka
5 cze 20:23