Funkcja rozkładu prawdopodobieństwa
Zuza: Witam, mam problem z jednym zadaniem ze statystyki matematycznej i bardzo bym prosiła o pomoc.
Zadanie wygląda tak:
Dla zmiennej losowej o funkcji prawdopodobieństwa wyznaczyć:
a) wartość przeciętną
b) kwantyl 0,7
c) medianę
d) wartość prawdopodobieństwa z funkcji rozkładu i dystrybuanty P(x<1)
e) wartość prawdopodobieństwa z funkcji rozkładu i dystrybuanty P(x=1)
f) wartość prawdopodobieństwa z funkcji rozkładu i dystrybuanty P(−1≤ x ≤3)
g) wartość prawdopodobieństwa z funkcji rozkładu i dystrybuanty P(x= −1)
funkcja wygląda tak:
xi −2 −1 2 3
pi 0,4 0,3 0,2 0,1
Dystrybuanta:
(−∞,−2> 0
(−2,−1> 0,4
(−1, 2> 0,7
(2, 3> 0,9
(3, +∞) 1
z moich obliczeń
a) −0,4
b) kwantylem 0,7 są wszystkie liczby z przedziału <−1,2>
c) x0,5= −1
d) z funkcji rozkładu 0,4
z dystrybuanty 0,4
e) 0,2
g) 0,3
i tutaj mam problem ponieważ za nic nie chce mi wyjść podpunkt f ponieważ wyniki z funkcji i
dystrybuanty mi się nie zgadzają
i w podpunktach e i g nie jestem pewna czy wynik będzie taki czy będzie to 0.
Bardzo proszę o sprawdzenie i pomoc.
5 cze 11:55
Zuza: naprawdę nikt?
5 cze 20:23