szeregi
nick: przykłady ze zbieznosci szeregow
http://imgur.com/lTZuC4C
Jak zrobić te w kółkach? tzn pewnie większość z kryterium porównawczego, ale jak to oszacować
czy mam wykazywać zbieżność czy rozbieżność?
5 cze 11:37
nick: jest jakas zasada na to?
5 cze 11:38
nick: i jeszcze pytanie do zadania 3 − jaka wiedza jest potrzebna zeby rozwiazac zadanie 3? i czy
trzeba do tego umiec szeregi taylora i maclaurina?
5 cze 12:00
nick: dobra do 3 wiem juz ze trzeba taylora, tyle ze ja kojarze tylko jak rozwiniecie sie robilo... a
tu nie jest napisane jak dlugie ma byc rozwiniecie, a co dopiero jak zrobic z niego szereg...
czy moglby ktos pokazac jak roziwazac 1 przyklad z zadania 3?
5 cze 12:42
nick: Naprowadzi ktos?
5 cze 16:27
jc:
| 1 | |
| = ∑n=0∞ x3n, szereg zbieżny o ile |x| < 1. |
| 1−x3 | |
Wystarczy znać wzór na sumę szeregu geometrycznego.
5 cze 16:34
nick: Dzieki wielkie! A czy moglbym prosic jeszcze na rzucenie okiem co musze jeazcze umiec zeby
kolejne przyklady z zad 3 rozwiazac? Bo mam bardzo malo czasu wiec chce sie nauczyc tylko
niezbednych rzeczy ...czy wszedzie wystarczy wzor na szereg geo?
5 cze 18:23
nick: Odpowie ktos : ( ?
5 cze 21:38
jc: W zadaniu 3 tylko przykład z e
x nie jest związany z szeregiem geometrycznym.
5 cze 22:30
nick: dzięki bardzo, to już wiem czego muszę się konkretnie douczyć dobrze, jestem uratowany

5 cze 22:46
6 cze 03:02
nick: nie potrafie przeksztalcic na ten wzor szer. geometrycznego
6 cze 03:03
Mariusz:
| x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2−5x+6 | | 1−λ1x | | 1−λ2x | |
| x | | x−2+2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| +2 |
| |
| (x−2)(x−3) | | (x−2)(x−3) | | x−3 | | (x−2)(x−3) | |
| dn | | 1 | | n! | |
| |
| = |
| |
| dxn | | (x−3) | | (x−3)n+1 | |
| dn | | 1 | | n! | |
| |
| = |
| |
| dxn | | (x−2) | | (x−2)n+1 | |
| n! | | | k! | (n−k)! | |
| +2∑k=0n |
|
| |
| (x−3)n+1 | | (x−3)k+1 | (x−2)n−k+1 | |
6 cze 05:48
Mariusz:
Chyba zapomniałem o czynniku (−1)n w pochodnej n. rzędu
6 cze 05:53
nick: nie mialem prawdopodobienstwa na jeszcze studiach (tyle co w liceum) ale dzieki
6 cze 10:30
jc:
| x | | x | | 1 | | 6 | | 1 | |
| = |
| = |
| ( |
| + |
| ) |
| x2−5x−6 | | (x−6)(x+1) | | 7 | | x−6 | | x+1 | |
| | 1 | |
= |
| [(1−x+x2−x3+ ...) − (1 + x/6 + (x/6)2 + (x/6)3 + ... )] |
| | 7 | |
Jak chcesz, możesz uporządkować.
6 cze 10:44