matematykaszkolna.pl
szeregi nick: przykłady ze zbieznosci szeregow http://imgur.com/lTZuC4C Jak zrobić te w kółkach? tzn pewnie większość z kryterium porównawczego, ale jak to oszacować czy mam wykazywać zbieżność czy rozbieżność?
5 cze 11:37
nick: jest jakas zasada na to?
5 cze 11:38
nick: i jeszcze pytanie do zadania 3 − jaka wiedza jest potrzebna zeby rozwiazac zadanie 3? i czy trzeba do tego umiec szeregi taylora i maclaurina?
5 cze 12:00
nick: dobra do 3 wiem juz ze trzeba taylora, tyle ze ja kojarze tylko jak rozwiniecie sie robilo... a tu nie jest napisane jak dlugie ma byc rozwiniecie, a co dopiero jak zrobic z niego szereg... czy moglby ktos pokazac jak roziwazac 1 przyklad z zadania 3?
5 cze 12:42
nick: Naprowadzi ktos?
5 cze 16:27
jc:
1 

= ∑n=0 x3n, szereg zbieżny o ile |x| < 1.
1−x3 
Wystarczy znać wzór na sumę szeregu geometrycznego.
5 cze 16:34
nick: Dzieki wielkie! A czy moglbym prosic jeszcze na rzucenie okiem co musze jeazcze umiec zeby kolejne przyklady z zad 3 rozwiazac? Bo mam bardzo malo czasu wiec chce sie nauczyc tylko niezbednych rzeczy ...czy wszedzie wystarczy wzor na szereg geo?
5 cze 18:23
nick: Odpowie ktos : ( ?
5 cze 21:38
jc: W zadaniu 3 tylko przykład z ex nie jest związany z szeregiem geometrycznym.
 xn 
ex = ∑n=0

 n! 
5 cze 22:30
nick: dzięki bardzo, to już wiem czego muszę się konkretnie douczyć dobrze, jestem uratowany
5 cze 22:46
nick: http://imgur.com/qXjWEuI jeszcze pytanie, jak np to rozwinac w szereg?
6 cze 03:02
nick: nie potrafie przeksztalcic na ten wzor szer. geometrycznego
6 cze 03:03
Mariusz:
x A B 

=

+

x2−5x+6 1−λ1x 1−λ2x 
x x−2+2 1 1 

=

=

+2

(x−2)(x−3) (x−2)(x−3) x−3 (x−2)(x−3) 
dn 1 n! 


=

dxn (x−3) (x−3)n+1 
dn 1 n! 


=

dxn (x−2) (x−2)n+1 
n! 
nawias
n
nawias
nawias
k
nawias
k!(n−k)! 

+2∑k=0n


(x−3)n+1 (x−3)k+1(x−2)n−k+1 
6 cze 05:48
Mariusz: Chyba zapomniałem o czynniku (−1)n w pochodnej n. rzędu
6 cze 05:53
nick: nie mialem prawdopodobienstwa na jeszcze studiach (tyle co w liceum) ale dzieki
6 cze 10:30
jc:
x x 1 6 1 

=

=

(

+

)
x2−5x−6 (x−6)(x+1) 7 x−6 x+1 
 1 1 1 
=

(


)
 7 1+x 1−x/6 
 1 
=

[(1−x+x2−x3+ ...) − (1 + x/6 + (x/6)2 + (x/6)3 + ... )]
 7 
Jak chcesz, możesz uporządkować.
6 cze 10:44