matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka i inne 6latek: Cwiczenie nr 3 a) Iloma sposobami możesz zbudować zbior {a,b,c} biorac najpierw dwa jego elementy a potem dolaczajc trzeci {ab}→{cab} {acb} {abc} {ac}→{bac} {abc} {acb} {bc}→{abc} {bac} {bca} To wygladaloby na to ze tylko 3 sposobami bo np. {abc} i {cab} sa rowne itd. b) iloma sposobami otrzymasz zbior {a,b,c d} biorac najpierw zbior trojelemtowy i dolaczajac do niego 4 element {abc}→{dabc} {adbc} {abdc} {abcd} {acd}→{bacd} {abcd} {acbd} {acdb} {bcd}→{abcd} {bacd} {bcad} {bcda} {abd}→{cabd} {acbd} {abcd} {abdc} Tutaj wychodzi ze 4 sposobami To idąc dalej możemy przypuszczać ze 5 sposobami otrzymam zbior {abcde} biorac najpierw zbior 4 e lementowy i dolaczajc piaty (to moja taka uwaga do tego ćwiczenia Na co to cwiczenie ma zwrocic moja uwagę ? Dopiero po tym cwiczeniu mam symbol Newtona Wiem jaki jest jego zapis Znam jego własności ale na razie nie mogę go tutaj uzyc bo teoretycznie nie znam go
5 cze 11:24
6latek:
5 cze 18:22
Mila: W jakiej książce masz takie wprowadzenie do dalszego materiału?
5 cze 18:26
6latek: Dzien dobry emotka Algebra dla klasy 2 pięcioletniego letniego technikum i liceum zawodowego )1978r A Ehrenfeucht Olga Stande St. Straszewicz
5 cze 18:32
6latek: Taki sam jak w książce obydwu tych autorek Algebra do klasy 2 liceum ogolnoksztalcacego i zawodowego i techniku ale z 1987r
5 cze 18:41
6latek :
5 cze 19:49