Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym jest geometryczny..
Oliwia: Wyraz ogólny: a
n = 2
2n+1 : 5
n+3
| | 22n+3 | |
Zaczęłam liczyć an+1 = |
| |
| | 5n+4 | |
| | 22n+3 | | 22n+1 | |
Wiem, że dalej jest: an+1 − an = |
| − |
| = |
| | 5n+4 | | 5n+3 | |
| | (22n+3)( 5n+3) − (22n+1)(5n+4) | |
|
| |
| | (5n+4)(5n+3) | |
niestety nie wiem jak to obliczyć, czy skrócić... Proszę o pomoc to jest zadanie jedno z
których będą na sprawdzianie.
Serdecznie pozdrawiam.
5 cze 11:23
6latek: Oliwia
Badajac czy ciag jest geometryczny to lepiej badac iloraz niż roznice
5 cze 11:30
Oliwia: Nie rozumiem, możesz mi to wyjaśnić?
5 cze 11:32
6latek: | 22n+3 | | 5n+3 | | 4n*8 | | 5n*125 | |
| * |
| = |
| * |
| = policz i zauwaz |
| 5n+4 | | 22n+1 | | 5n*625 | | 4n*2 | |
czy iloraz jest zależny od n
5 cze 11:37
5 cze 11:38
Oliwia: Ok dziękuję.
5 cze 11:42