ekstrema funkcji trzech zmiennych
pik: Przedstawić liczbę 124 w postaci iloczynu czterech liczb tak, aby suma wszystkich czynnikow
była jak
najmniejsza.
abcd=124
Liczbę pochodne cząstkowe takiej funkcji f(b,c,d)=124/bcd + b+c+d i otrzymuję układ trzech
równań.
Jakie są rozwiązania tego układu? Wg mnie są to:
1.b=c=d=4√124
2.b=2,c=31,d=1
Czy są jeszcze jakieś?
5 cze 09:52
ICSP: | | 124 | |
abcd = 124 ⇒ d = |
| |
| | a+b+c | |
| | 124 | |
a + b + c + d = a + b + c + |
| |
| | abc | |
a
2bc = 124
ab
2c = 124
abc
2 = 124
a = b = c =
4√124 lub a = b = c = −
4√124
5 cze 14:44