Pomóżcie dokończyć zadanie
Zuzia: Stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4 . Promień okręgu
opisanego na tym trójkącie ma długość 10cm. Oblicz pole tego trójkąta. Mam zrobione do pewnego
momentu i dalej nie wiem , proszę o pomoc 😊 r=10. c=20 3:4=a:b.
5 cze 09:21
dero2005:
Rozwiąż układ równań
b = 16
a = 12
P = 12a*b=
5 cze 09:41
Zuzia: Ale skąd wiadomo ile mają a i b ?
5 cze 09:45
dero2005:
| ⎧ | 34b = a | |
| ⎩ | 202 = (34b)2+b2 |
|
b = 16
5 cze 11:56
Zuzia: A dlaczego z 400=25/16 b2 b wyszło 16 ?
5 cze 14:07
dero2005:
6400 = 25b
2 |:25
256 = b
2
b = 16. bo 16*16 = 256
5 cze 15:05
Zuzia: I te wszystkie obliczenia mają być w nawiasach ? 😊
5 cze 15:08
dero2005:
Nie
5 cze 15:09
Zuzia: Ok , dziękuję za pomoc 😊
5 cze 15:12