matematykaszkolna.pl
równanie rozniczkowe marian: Równanie rozniczkowe drugiego stopnia niejednorodne mnie męczyemotka y''−5y''−5'=e3x+x2+2 Równanie ogólne jest proste, ale nie wiem za bardzo jak dojść do równania szczególnego. Mógłby mi ktoś z tym pomoc? Bardzo proszęemotka
5 cze 08:56
Saizou : a na pewno dobrze je przepisałeś ?
5 cze 09:35
marian: pardon, źle oczywiście y''−5y'=e3x+x2+2
5 cze 11:32
azeta: równanie ogólne y=C1e0+C2e5x=C1+c2e5x teraz musimy znaleźć nasze stałe, np metodą uzmienniania stałych, wobec czego c1 traktujemy jako c1(x) i tak samo c2(x) tworzymy układ równań c'1(x)+c'(x)*e5x=0 5c'2(x)e5x=e3x+x2+2 (drugie równanie zawiera pochodną pierwszego rozwiązania równania ogólnego ktore było postaci e0=1 1'=0, zatem c'(x)*0=0, czego nie pisałem) gdyby równanie było rzędu np 3, to układ równań miałby 3 wiersze − zasada jest taka, że w ostatnim rzędzie znajduje się funkcja, która stoi po prawej stronie równania niejednorodnego. drugie równanie trzeba oczywiście scałkować od razu. nie jest to trudna całka, raczej trochę liczenia tylko. następnie podstawiasz c'2 z drugiego równania do pierwszego i otrzymujesz c'1 które również trzeba scałkować, gdyby coś było niepoprawne z tego co tutaj napisałem proszę mnie poprawićemotka
5 cze 12:28
marian: emotka
5 cze 13:22
Mariusz: Powinieneś dodać jeszcze że całka szczególna jest postaci ys=C1(x)+C2(x)e5x Aby to co napisałeś zadziałało funkcja przy pochodnej najwyższego rzędu musi być tożsamościowo równa jedynce Tutaj równanie można też sprowadzić do równania pierwszego rzędu podstawieniem u=y'
5 cze 13:26