równanie rozniczkowe
marian: Równanie rozniczkowe drugiego stopnia niejednorodne mnie męczy

y''−5y''−5'=e
3x+x
2+2
Równanie ogólne jest proste, ale nie wiem za bardzo jak dojść do równania szczególnego. Mógłby
mi ktoś z tym pomoc? Bardzo proszę
azeta: równanie ogólne
y=C
1e
0+C
2e
5x=C
1+c
2e
5x
teraz musimy znaleźć nasze stałe, np metodą uzmienniania stałych, wobec czego c
1 traktujemy
jako c
1(x) i tak samo c
2(x)
tworzymy układ równań
c'
1(x)+c'(x)*e
5x=0
5c'
2(x)e
5x=e
3x+x
2+2
(drugie równanie zawiera pochodną pierwszego rozwiązania równania ogólnego ktore było postaci
e
0=1 1'=0, zatem c'(x)*0=0, czego nie pisałem)
gdyby równanie było rzędu np 3, to układ równań miałby 3 wiersze − zasada jest taka, że w
ostatnim rzędzie znajduje się funkcja, która stoi po prawej stronie równania niejednorodnego.
drugie równanie trzeba oczywiście scałkować od razu. nie jest to trudna całka, raczej trochę
liczenia tylko. następnie podstawiasz c'
2 z drugiego równania do pierwszego i otrzymujesz
c'
1 które również trzeba scałkować,
gdyby coś było niepoprawne z tego co tutaj napisałem proszę mnie poprawić