statystyka
kyrtap: Ostatnie zadanko dnia

W grupie studenckiej przeprowadza się test, w którym można uzyskać do 100 punktów. Średni
wynik uzyskiwany przez studenta wynosi 40 pkt, a wariancja 20
2.Wyniki studentów są
niezależne i o takim samym rozkładzie. Oszacować na podstawie CTG Lindeberga–Lévy’ego
prawdopodobieństwo tego, że przeciętna liczba punktów przypadająca na jednego studenta w
grupie 150 osób zawiera się w przedziale od 35 do 45 pkt.
Liczę to tak:
| | 35− 40 | | X−4− | | 45−40 | |
P(35<X<45) = P( |
| < |
| < |
| ) ale wynik nie jest zgodny z |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
odpowiedziami
W odpowiedziach jest że P(35<X<45) = 0,9987
4 cze 23:07
4 cze 23:08
kyrtap: jakieś pomysły Moi Drodzy?
4 cze 23:41
Saizou :
a to po prostu nie będzie przybliżane przez rozkład t studenta ?
4 cze 23:49
kyrtap: no w zadaniu że na podstawie CTG
4 cze 23:50
Saizou :
to będziesz mieć zmienną
| średnia − wartość oczekiwana | |
| *√wielkość próby |
| odchylenie standardowe | |
4 cze 23:52
kyrtap: widzę na slajdach ale czemu akurat tak?
4 cze 23:54
Saizou : a co mówi CTG ?
4 cze 23:56
kyrtap: że jeśli dodajemy dużo zmiennych o tym samym rozkładzie to odpowiednio unormowana suma ma w
przybliżeniu rozkład normalny
4 cze 23:58
Saizou :
| | X1+x2+...+Xn−μn | |
czyli |
| |
| | δ√n | |
to coś to unormowana suma
| | średnia−μ | |
wykonując drobne rachunki mamy |
| √n i to ma rozkład normalny |
| | δ | |
P(35<X<45)=F(45)−F(35), gdzie F jest dystrybuantą rozkładu normalnego
5 cze 00:01
kyrtap: wychodzi 0,9978 więc już bliżej prawdy
5 cze 00:03
kyrtap: mądra głowa z Ciebie dobrze że pokazałeś że można to przekształcić
5 cze 00:07
Saizou :
oj nie... wcale aż taki dobry nie jestem, statystyka mnie przerasta
5 cze 00:09
kyrtap: ja chyba za późno się za to zabrałem
5 cze 00:12