Szeregi
Kuba: Zbadaj zbieżność szeregu:
4 cze 22:25
ICSP: cos2n < 1
4 cze 22:45
4 cze 23:59
Leszek: | | cos2(n) | | 1 | | 1 | |
ponieważ cos2(n)<1 to ∑ |
| ≈ ∑ |
| ≈ ∑ |
| |
| | n(n+1) | | n(n+1) | | n2 | |
i na podstawie kryterium porównawczego z szeregiem harmonicznym
| | 1 | |
∑ |
| dla k>1 podamy przez Ciebie szereg jest zbieżny |
| | nk | |
5 cze 08:31
Leszek: Analogicznie zbadaj zbieżność szeregu liczbowego :
5 cze 08:34
jc: Grupujemy po 2 wyrazy i otrzymujemy szereg rozbieżny.
sin
2 (2n−1) + sin
2 (2n+1) ≥ 2 sin
2 (π/2 − 1) > 1/2
| sin2 (2n−1) | | sin2 (2n+1) | |
| + |
| |
| √2n−1 | | √2n+1 | |
| | sin2 (2n−1) + sin2 (2n+1) | | 1 | |
> |
| > |
| |
| | √2n+1 | | 2 √2n+1 | |
5 cze 09:24
Leszek: dobrze jest , ale bardziej precyzyjnie będzie korzystając z kryterium porównawczego
mianowicie sin
2(2n+1)<1
| | sin2(2n+1) | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem ∑ |
| ≈∑ |
| ≈∑ |
| ≈ |
| ∑ |
| |
| | √2n+1 | | √2n+1 | | √2n | | √2 | | √n | |
czyli porównujemy z szeregiem harmonicznym rzędu k = 1/2 , który jest rozbieżny (k<1)
a zatem podany szereg jest rozbieżny
5 cze 12:20
Leszek: Proszę zbadać zbieżność szeregu :
n=1
5 cze 12:23
jc: Leszek, jak uzasadniasz pierwsze "≈" w zadaniu z sin
2(2n+1) ?
Szereg faktycznie jest rozbieżny, ale to wymaga uzasadnienia.
| | sin (2n+1) | |
A co powiesz o szeregu ∑ |
| ? |
| | √2n+1 | |
5 cze 13:38
Leszek:

wykres przedstawia funkcje y = sin
2(x) ,to na tej
podstawie sin
2(2n+1)<1 dla n→
∞
| | sin(2n+1 | |
natomiast −1<sin(2n+1)<1 i dlatego szereg ∑ |
| jest przemienny |
| | √2n+1 | |
5 cze 13:50
jc: To, że sin
2 (2n+1) < 1 jest oczywiste.
| | sin2 (2n+1) | |
Z tego faktu nie wynika rozbieżnośc szeregu ∑ |
| . |
| | √2n+1 | |
| | sin2 (2n+1) | | 1 | |
Napisałeś ∑ |
| ≈ ∑ |
| . |
| | √2n+1 | | √2n+1 | |
Co to oznacza? Jak to uzasadnić?
5 cze 14:10