Kombinacje
6latek: Mam teraz kombinacje do tego tego dzialu mam ćwiczenia
Może one będą takie sobie ale ja je musze zrobić
Cwiczenie nr 1 .
a) wypisz wszystkie podzbiory trojelementowe , dwuelementowe , jednoelementowe zbiory
B={a,b,c,d}
b) czy podzbiory {a,b} i {ba} sa rozne ?
c) czy podzbiory {a,b,c} i {cab} sa rozne
W jakim jeszcze porządku możesz jeszcze zapisac elementy zbiou {a,bc} ?
Na ile sposobow ?
Teraz co do a)
to według mnie będą takie podzbiory trojelemntowe
{abc},{bca} {cab}
{acd} {cad} {dca}
{bcd} {cbd} {dbc}
Podzbiory dwuelementowe
{a,b} {ba} {bc} {cb} {cd} {dc}
{ac} ca} {bd} {db}
{ad} {da}
Podzbiory jednoelemtowe
{a} {b} {c} {d}
Do punktu b) jeśli kolejność odgrywa role to będą rozne
4 cze 20:29
6latek:
4 cze 21:07
Jack: W kombinacjach kolejnosc nie ma znaczenia, zatem
{abc} = {acb} = {cab} = {cba} = {bac} = {bca}
4 cze 21:11
Jack: dlatego
a) B = {a,b,c,d}
kombinacje trzyelementowe :
{a,b,c} , {a,b,d} , {a,c,d} , {b,c,d}
symbolem Newtona mozemy sprawdzic czy wyszla nom dobra ilosc
b)
dwuelementowe :
{a,b} , {a,c} , {a,d}
{b,c} , {b,d}, {c,d}
| | 4! | | 3*4 | |
= |
| = |
| = 3*2 = 6 |
| | 2! * (4−2)! | | 2 | |
zgadza sie
4 cze 21:15
Metis: a) w zbiorach nie ma znaczenia kolejność
b, c ) wniosek z a)
d) {a, b, c} , {b, c, a} , {b, a ,c } , {c, a, b} , {c,b,a } , { a, c, b} ( inaczej 3!= 1*2*3}
Na 6 sposobów.
4 cze 21:18
Mila:
W podzbiorach nie jest ważna kolejność.
a)Są 4 podzbiory 3−elementowe
{a,b,c},{a,b,d}, {a,c,d},{b,c,d}
Jest 6 podzbiorów 2−elementowych:
{a,b}{a,c},{a,d}
{b,c},{b,d},{c,d}
b)
{a,b} i {b,a} to ten sam podzbiór
4 cze 21:19
Jack: I wlasnie w ten sposob rozrozniamy permutacje i kombinacje
Np. Na ile sposobow mozemy wybrac 3 osobowa delegacje z 10 osob.
No to jesli kolejnosc jest wazna(bo np. kazda osoba z delegacji ma inne stanowisko)to :
10 * 9 * 8
Natomiast jesli kolejnosc nie jest wazna, gdyz chcemy po prostu wybrac 3 osoby z 10
no to
| | | | 10! | | 10*9*8 | |
Warto zauwazyc, ze | = |
| = |
| |
| | | 3! * 7! | | 3! | |
Czyli kombinacje to nic innego jak permutacje podzielone przez ilosc permutacji miedzy osobami.
gdyz jak mamy 3 osoby, to mozemy je ustawic na 3! sposobow miedzy soba.
A w tym wypadku kombinacje nam jakby "usuwaja" te losowanie miedzy soba, zatem owe osoby sa po
prostu wybrane.
Dziala to tez w druga strone
jesli mamy kombinacje to wystarczy pomnozyc przez ilosc sposobow na ktore mozemy dana
osobe/rzecz rozlosowac.
4 cze 21:20
6latek: Dobrze

Czytalem artykul o Pilsudzkim i Moscickim i dlatego teraz odpisuje
4 cze 21:25
Jack: @Milu
Jeszcze Cramer, metoda Gaussa−Jordana, i chyba zakoncze przygode z macierzami ;x
4 cze 21:25
Jack: w razie watpliwosci pytaj : D
4 cze 21:26
Jack: ustna? matma?
oczywiscie gratuluje
4 cze 21:35
6latek: Nie wiedza
Milu
Jack pewnie ze będę pytal ale po następnym cwiczeniu
4 cze 21:46