Geometria analityczna
Bystry inaczej: Znajdź rzut prostokątny punktu (2,1) na prostą 3x+4y=7
4 cze 20:03
Benny: Napisz prostą prostopadłą przechodzącą przez punkt (2, 1). Punkt przecięcia prostych będzie
rzutem.
4 cze 20:15
Bystry inaczej: no dobra, ale jak mam wyznaczyć tą prostą? nie wiem jak mam ta prostą przedstawić w
postaci parametrycznej żeby było widać wektor...
4 cze 20:42
małolatka;0: Co słychać?
4 cze 20:43
Benny: Chcesz to zrobić na poziomie liceum czy studia?
4 cze 20:45
Mila:

3x+4y=7
4y=−3x+7
m⊥k i A=(2,1)∊m
| | 4 | | 4 | | 5 | |
m: y= |
| x+b i 1= |
| *2+b⇔− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| −3 | | 7 | | 4 | | 5 | |
| x+ |
| = |
| x− |
| /*12 |
| 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
−9x+21=16x−20
41=25x
| | 4 | | 41 | | 5 | | 39 | |
y= |
| * |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 25 | | 3 | | 75 | |
Posprawdzaj rachunki.
4 cze 21:07
Mila:
II sposób:
Inaczej prostopadłe ( z postaci ogólnej
k: 3x+4y−7=0
m: 4x−3y+C=0
4*2−3*1+C=0
−5=C
m: 4x−3y−5=0
Punkt przecięcia :
4x−3y−5=0 /*4
3x+4y−7=0 /*3
===========
4 cze 21:28
Bystry inaczej: dzięki Wam już rozumiem

!

Studia ale nie mogłem tego sam rozgryźć, a jak widać nie
jest to aż takie skomplikowane
4 cze 21:56
Mila:
Gorzej będzie w R3.
4 cze 22:13