zadnie z matematyki ciąg geometryczny
jusia : kochani mam wielka prośbę czy pomożecie mi zrobić Określ monotoniczność ciągu geometrycznego
(an) o pierwszym wyrazie równym ,,−6'' i ilorazie q =
23.
Potrzebne na egzamin.
4 cze 19:36
Metis: Zacznij od wyznaczenia wzoru ogólnego tego ciągu.
4 cze 19:38
Mariusz:
0<q<1 ∧ a1<0 ciąg jest rosnący
4 cze 19:41
jusia : ale jak ja mam to zrobi bo jestem ciemna
4 cze 19:44
Jack: Normalnie :
a
n = a
1 * q
n−1 <−wzor ogolny, jest w kartach wzorow.
U ciebie
Monotonicznosc bada sie dzielac wyraz an+1 przez an
zatem
i po tym okreslasz monotonicznosc.
Jednakze − Ty juz znasz zarowno q jak i a
1
skoro q jest ulamkiem, a pierwszy wyraz −6 to ciag bedzie rosnacy.
dlaczego?
sprawdzmy podstawiajac sobie po kolei do wzoru ogolnego za "n" kolejne liczby naturalne
a
1 = −6
| | 2 | | 2 | |
a2 = −6 * ( |
| )1 = −6 * |
| = − 4 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 8 | |
a3 = −4 * |
| = − |
| ≈ −2,67 |
| | 3 | | 3 | |
jak widzimy nasz ciag idzie −6, −4, −2,67
zatem idzie coraz blizej do zera, czyli rosnie (bo wczesniej byl na minus 6 a teraz juz na
−2,67)
zatem ciag jest rosnacy.
4 cze 19:48
jusia : dziękuje ślicznie daje naj.
4 cze 19:53
Jack: co dajesz?
4 cze 20:27
yht:
to nie jest zadane.pl
4 cze 20:36