szer
nick: zbieznosc szeregu
∞
n=1
chce wykazac rozbieznosc z kryterium porownawczego, czy moge jako ciag mniejszy lub rowny dać
4 cze 19:23
jc: Możesz. Mogłeś wziąć nawet coś prostszego (co?).
Tylko zaznacz, że nierówność masz dopiero od n = 3.
Nie ma to oczywiście żadnego znaczenia dla zbieżności.
4 cze 19:32
nick: oj nie zauwazylem tego ze dla n=1 bedzie minus... czy napewno mozna wtedy kryterium
porownawcze
4 cze 19:37
nick: piszac ze licze od n=3?
4 cze 19:37
nick: nie trzeba sie bawic w te bezwzgledne/warunkowe?
4 cze 19:40
nick: ?
4 cze 20:32
ICSP: Rozumiesz pojęcie zbieżności? Tzn. Kiedy szereg jest zbieżny, co to oznacza?
4 cze 20:34
małolatka;0: Jak dzionek mija
4 cze 20:35
nick: ze zbiega do jakiejs liczby
4 cze 20:42
nick: tzn suma wyrazow zbiega do jakiejs liczby
4 cze 20:43
ICSP: Czyli ma skończoną sumę. Stąd badanie zbieżności możesz zacząć od dowolnego n, a wyrazy które
są przed tym n najzwyczajniej w świecie potem dodać do sumy.
4 cze 20:47
nick: dzieki
4 cze 20:50