Kondensator
ktopytaniebladzi: Do płaskiego kondensatora powietrznego o danych S=1m
2 i d=0,009m włożono płytkę materiału
izolacyjnego o grubości x=0,008m dla którego ε
r=4. Po włożeniu płyty powstała szczelina
powietrzna o grubości 0,001m. Oblicz natężenie pola elektrycznego przed i po włożeniu płyty,
jeżeli napięcie na zaciskach kondensatora U=18kV.
Potrafię obliczyć natężenie pola przed włożeniem płyty:
| | U | | 18*103V | | V | |
E= |
| = |
| =2*106 |
| |
| | d | | 9*10−3m | | m | |
I dalej nie wiem czy dobrze robię:
Po włożeniu płytki mam tak jakby dwa kondensatory połączone szeregowo o pojemnościach:
| | εr*ε0*S | |
C1= |
| =4,425*10−9 F |
| | x | |
przy połączeniu szeregowym
U=U
1+U
2
oraz
Q=U
1*C
1
Q=U
2*C
2
z tego:
U=U
1+U
2=2U
2+U
2=3U
2
3U
2=18kV
U
2=6kV
U
1=12kV
I teraz pytanie czy natężenie pola całego kondensatora to suma natężeń tych dwóch kondensatorów
szeregowych?
E=E
1+E
2=7,5*10
6V
4 cze 19:19
g: Nie ma czegoś takiego jak "natężenie pola całego kondensatora". Natężenie pola jest
cechą każdego punktu przestrzeni z osobna.
4 cze 19:24
ktopytaniebladzi: to jakieś wskazówki jak zrobić to zadanie?
4 cze 19:31
g:
Przecież już je zrobiłeś − policzyłeś E1 i E2. Tyle tylko że jednostką jest V/m, nie V.
4 cze 19:43
ktopytaniebladzi: w takim razie dziękuję za pomoc
4 cze 19:47