Pochodna
Benny: Czym jest pochodna funkcji Rn w Rm? Dowiedziałem się że jest to odwzorowanie. Jak to
odwzorowanie zapisać? Jak zapisać tą pochodną? Odpowiedzią na to pytanie jest odwzorowanie
liniowe. Zapisać to możemy w postaci macierzowej, ale czy da się zapisać to jako normalne
odwzorowanie nie w postaci macierzy?
4 cze 17:58
jc: Taką pochodną dfiniuje się jako pewne przekształcenie liniowe.
Jeśli funkcja ma ciągłe pochodne cząstkowe, to pochodna istnieje
i jest opisana macierzą pochodnych cząstkoweych.
Ale tak jak w przypadku funkcji R →R, pochodna zależy od punktu,
w którym jest liczona. Tutaj w każdym punkcie Rn możemy mieć inną macierz
(przekształecenie liniowe).
4 cze 18:07
Benny: | | f(x+h)−f(x)−L(x) | |
Jest wzór limh→0 |
| jeśli ta granica jest równa 0 to pochodna |
| | ||h|| | |
istnieje.
Jak mam funkcje F(x, y, z)=(x+y+z, xyz, x
2y
2z
2, x+2y+3z) to jak to tutaj będzie wyglądało to
L(x) i pochodna nie macierzowo.
4 cze 18:17
jc: W liczniku powinno być: f(x + h) − f(x) − L(x) h. Umknęlo Ci h.
(x,y,z) = punkt w którym liczymy pochodną.
h = (u,v,w)
L (u,v,w) = (u + v + w, yz u + xz v + zy w, 2xy2z2 u + 2x2yz2 v + 2x2y2z w, u + 2v + 2w)
Dla ustalonego (x,y,z), L jest przekształceniem liniowym z R3 w R4.
Dla funkcji z R w R pochodna w punkcie to liczba (nachylenie stycznej).
4 cze 19:12
Benny: Do czego tego się używa?
4 cze 19:28
jc: hmm... Do ogólnego sfomułowania kilku twierdzeń (np. twierdzenie o funkcji uwikłanej)
Dowody mogą być wtedy nawet prostsze.
W przypadku R2 →R istnienie pochodnej oznacza istnienie płaszczyzny stycznej
do wykresu funkcji.
W praktyce mamy mamy zwykle funkcje z ciągłymi pochodnymi cząstkowymi,
wspomniana pochodna istnieje i nikt się nie przejmuje jakimiś subtelnościami.
4 cze 19:42
Benny: Ok, dzięki. Czy wiesz skąd to odwzorowanie się bierze w tym wzorze?
4 cze 19:44
jc:
R → R: f(x+Δx) ≈ f(x) + a Δx
R2 →R: f(x+Δx, y+Δy) ≈ f(x,y) + a Δx + b Δy
R →R3: (x(t+Δt), y(t+Δt), z(t+Δt)) ≈ (x(t),y(t),z(t)) + Δt * (vx, vy, vz)
Użyłem innych oznaczeń
Możesz zastanowić się, jak uogólnić zwykłą pochodną.
Ale możesz się tym pojęciem nie przejmować.
4 cze 20:03