stata
kyrtap: Saizou ogarniasz statę?
4 cze 17:26
Krzysiek: tak
4 cze 17:27
kyrtap: Z partii towaru o wadliwości 3% pobrano próbę 500 elementową. Korzystając z
twierdzenie de Moivre’a−Laplace’a oszacować prawdopodobieństwo tego, że liczba
wadliwych elementów w próbie znajduje się pomiędzy 10 a 20 sztuk? Jaka jest szansa że liczba
wadliwych elementów nie przekroczy 4 %?
Zadanie ogólnie proste tylko nie rozumiem czemu w notatkach jeszcze mam zapisaną w poprawkę na
ciągłość, czy jakoś się ją wylicza ?
W przypadku pierwszym
P(10<X<20) = P(10,5<X<19,5)
W przypadku drugim:
P(0≤ X<20) = P(−0,5≤X<19,5)
4 cze 17:33
kyrtap: ktoś wie?
4 cze 17:52
g:
Pytamy o prawdopodobieństwo tego że zmienna przyjmie dyskretne wartości − liczby
całkowite, ale używamy do tego ciągłego rozkładu. Wyobraź sobie skrajny przypadek
pytania: "jaka jest szansa że X=10?" Jeśli podejdziemy do tego bezkrytycznie i będziemy
liczyć P(10≤X≤10) z ciągłego rozkładu to otrzymamy zero. Dlatego budujemy przedział
o szerokości 1 w środku którego znajdzie się 10, czyli P(9.5≤X≤10.5).
Moim zdaniem w przykładach które podałeś powinno być P(9.5≤X≤20.5)
i P(−0.5≤X≤20.5).
4 cze 19:21