Nierówność
Karlos: Jeżeli mam nierówność √16 − x2 > x −1 , to jak zrobić to pierwsze równanie ? √16 − x2
4 cze 16:45
6latek: to najpierw zalozenie
16−x2≥0 to x∊<−4,4>
i x−1≥0 to x≥1
czessc wspolna rozwiazan
Potem obie strony do potęgi drugiej bo je masz już nieujemne i nie musisz się obawiać ze się
zmieni zwrot nierownosci
4 cze 16:48
Karlos: Dzięki
4 cze 16:53
Jack:
√16 − x2 > x − 1
jako ze liczba pod pierwiastkiem musi byc ≥ 0(bo nie ma pierwiastkow z liczb ujemnych w zbiorze
liczb rzeczywistych)
zatem zalozenie
16 − x
2 ≥ 0
(4−x)(4+x) ≥ 0
x ∊ <−4;4>
teraz
1) dla x−1 < 0 nierownosc jest zawsze prawdziwa, gdyz prawa strona jest ujemna, a lewa − jako
ze to jest pierwiastek to jest dodatnia lub rowna zero, czyli nieujemna.
x < 1
uwzgledniajac fakt ze x ∊ <−4;4>
to mamy przedzial x ∊ <−4 ; 1)
2) dla x − 1 >0
x > 1
obydwie strony nierownosci sa nieujemne, zatem mozna "kwadratowac"
√16 − x2 > x − 1 / ()
2
16 − x
2 > (x−1)
2
16 − x
2 > x
2 − 2x + 1
2x
2 − 2x − 15 < 0
Δ = ...
zaznaczamy na osi, rysujemy parabole, stad
| | 1−√31 | | 1+√31 | |
x ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
mozemy sobie gdzies "na boczku" obliczyc ile wynosza mniej wiecej te pierwiastki
mamy,ze x
1 ≈ −2,28, x
2≈ 3,28
uwzgledniajac warunek poczatkowy czyli to ze x>1
Sumujac przypadek 1 i 2
| | 1+√31 | |
x ∊ <−4 ; 1) U (1; |
| ) |
| | 2 | |
4 cze 16:57
Jack: w drugim przypadku powinno byc x −1 ≥ 0 (wieksze LUB ROWNE) bo ma byc nieujemne.
zatem x ≥ 1
co zmienia nam wynik koncowy na
4 cze 16:59
Karlos: x − 1 po podniesieniu do drugiej potęgi zmienia znak na x2 +1 ?
4 cze 16:59
Jack: (x−1)2 = x2 − 2x + 1....
4 cze 17:01
Jack: tzw. wzor skroconego mnozenia...
4 cze 17:01
Karlos: A te miejsca zerowe napewno dobrze obliczone ?
4 cze 17:03
Jack: policz i zobacz.
4 cze 17:05
Karlos: Δ = b2 − 4ac
Δ = (−2)2 − 4*2*(−15) = 4 + 120
Δ = 124 ?
4 cze 17:06
Karlos: A potem √124 = 2√31
4 cze 17:26
Jack: tak
4 cze 17:36