Permutacje ...
6latek:

I ostatnie zadanie z książki
Iloma sposobami można ustawić w kolo n osob
Wykonaj rysunki dla 4 osob a b c d ( za rozne uważamy takie ustawienia w których jest
rozna przynajmniej jedna para sasiadow )
4 cze 16:44
6latek: Musi być jeszcze jedna możliwość ustawienia
4 cze 16:52
jc: Dla n = 1, odpowiedź = 1.
Dla n = 2, odpowiedź = 1.
Dla n ≥ 3, odpowiedź = (n−1)! /2
4 cze 17:11
jc: Czarny siedzi na przciw niebieskiego, czerwonego lub zielonego (tego nie ma na rysunku).
4 cze 17:16
6latek: dzięki jc
4 cze 17:55
Mila:
A co masz w odpowiedzi?
4 cze 19:53
6latek: Dobry wieczor
Milu
| | (n−1)! | |
W odpowiedzi mam |
| dla n>2 |
| | 2 | |
Podziekowalem
jc chociaż w sumie nie bardzo to rozumiem ale spieszylo mi się bardzo i
nie dopytałem dokładnie go
4 cze 20:05
6latek:
4 cze 22:12