Trygonometria - Wyznaczanie wartości α.
Karlos: Wyznacz wszystkie wartości α ∊ <0,2π>, dla których suma pierwiastków równania x2 * sinα + x +
cosα = 0, jest równa 2.
4 cze 16:27
ICSP: 1o Δ ≥ 0
2o x1 + x2 = 2
4 cze 16:41
Karlos: A potem co dalej ?
4 cze 17:43
ICSP: rozwiązać i tyle.
4 cze 17:45
Karlos: Czyli za alfe podstawić 2pi ?
4 cze 17:48
ICSP: x
2 * sinα + x + cosα = 0
a = sinα
b = 1
c = cosα
1
o Δ = b
2 − 4ac ≥ 0
Dostaniesz nierównośc i równanie na α.
4 cze 17:59
Karlos: Dziękuję.
4 cze 18:04
Karlos: Nie wychodzi mi
4 cze 18:19
Jack: | | 7 | | 11 | |
α = |
| π + 2kπ lub α = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
podstawiaj za k = −2,−1,0,1,2,3 itd
odrzuc te ktore nie naleza do dziedziny z powodu Δ≥0
4 cze 18:44