Permutacje
6latek: Suma dwóch liczb naturalnych wynosi 999
Do napisania obu liczb uzyto tylko dwóch cyfr
Ile jest takich par liczb ?
4 cze 15:43
6latek: Wedlug mnie będzie to cyfra 1 i cyfra 8
bo np. 118+881= 999
181+818= 999
W odpowiedzi mam ze takich par jest 19
4 cze 15:53
jc: Lubię kombinatorykę. Dobrze, że nigdy nie rozwiązywałem takich zadań
bo teraz nie chciałbym słyszeć o kombinatoryce.
4 cze 16:00
Jack: Nie za bardzo rozumiem polecenie, gdyz z pary {1,8} jesli kolejnosc sie liczy, to mozna co
najmniej 6 mozliwosci uzyskac
1)
118 + 881 = 999
881 + 118 = 999
2)
181 + 818 = 999
818 + 181 = 999
3)
111 + 888 = 999
888 + 111 = 999
inna para {2,7}
222 + 777 = 999
227 + 772 = 999
272 + 727 = 999
inna to {3,6}
nastepna {4,5}
4 cze 16:03
6latek: Chyba już wiem
to będą dwie pary liczb
Teraz
dwie następne
227+772= 999
272+727= 999
dwie następne
363+636
336+663
Dwie następne
445+554
454+545
Teraz w druga strone
881+118=999 itd.
To dostaniemy razem 16 takich par
Plus 1 para 90+909= 999
To mam 17 par (czyli 2 brakuje
4 cze 16:10
Jack: a wliczyles
111 + 888
222 + 777
333 + 666 itd?
4 cze 16:18
Jack: Czy obie cyfry musza byc uzyte w tych liczbach?
4 cze 16:18
6latek: Ja pisałem kiedy Twój post już był
Wiec nalezaloby doliczyć jeszcze pary
111+888
888+111
222+777
777+222
333+666
666+333
444+555
555+444
czyli nalezaloby jeszcze doliczy 8 par
czyli wyszloby ze takich par jest 25
4 cze 16:23
6latek: Jack
Może ktoś się wypowie
4 cze 16:24
Jack: chyba obie musza byc bo np, co z para {9,0}
99 + 900 = 999
90 + 909 = 999
Malo sprecyzowane wg mnie te zadanie...
4 cze 16:25
6latek: Tez się zastanawiałem nad para 99+900= 999
4 cze 16:30
jc: Najwyraźniej używacie 6 cyfr, nie dwóch. Ale pewnie chodzi o to, że cyfry są 2 rodzajów.
Takich przykładów nie było jeszcze: 900 + 99 = 990 + 9 = 999 + 0 = 909 + 90
4 cze 16:39
jc: Niczym wcisnąłem wyślij, to jeden z przykładów sie pojawił...
4 cze 16:40
jc: Może nawet wszystkie ...
4 cze 16:41
jc: Gdyby nie patrzyć na kolejność, mielibyśmy 20 takich par.
Widocznie autorzy zadania nie uznają liczby 0 za liczbę naturalną.
1 0 999
2 9 990
3 90 909
4 99 900
5 111 888
6 118 881
7 181 818
8 188 811
9 222 777
10 227 772
11 272 727
12 277 722
13 333 666
14 336 663
15 363 636
16 366 633
17 444 555
18 445 554
19 454 545
20 455 544
4 cze 16:59