prawdopodobieństwo warunkowe
frodo96: Rzucono 2 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w obu rzutach wypadnie co
najmniej 10 oczek, jeżeli za pierwszym razem wypadło co najmniej 5 oczek?
4 cze 15:39
Jack:
Ω − mozliwosci wypadniecia oczek w 2 rzutach
|Ω| = 6*6 = 36
A − wypadnie co najmniej 10 oczek
B − za pierwszym razem wypadlo co najmniej 5 oczek
A = {
55,56,65,66}
|A| = 4
B = {51,52,53,54,
55,56, 61,62,63,64
,65,66}
|B| = 12
|A∩B| = 4
| P(A∩B) | | | | |A∩B| | | 4 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| P(B) | | | | |B| | | 12 | | 3 | |
Nie gwarantuje ze to jest dobrze , ale raczej powinno byc.
4 cze 15:56
frodo96: Czy do A zalicza się też 6,4?
4 cze 16:04
Jack: a widzisz, tak, zalicza sie, wiedzialem ze cos "skopie" : (
zatem w A mamy jeszcze {64}
zatem
4 cze 16:06
frodo96: Do B nie zalicza się chyba 6,5 i 6,6
4 cze 16:12
Jack: a dlaczego nie?
4 cze 16:19
frodo96: No tak, masz rację, dzięki
4 cze 16:21