Pole koła
karolex:

Cześć wszystkim. Mam takie pytanie czy pole zakreskowanej figury to
P=πr(r−x)?
4 cze 14:42
52: Jeśli x>r to Pole wyszłoby ujemne ...
4 cze 14:44
karolex: x<r i z takim założeniem wzór jest dobry?
4 cze 14:48
karolex:

Poprawiłem rysunek. Czy powyższy wzór będzie dobry?
4 cze 17:35
jc: Nie.
4 cze 17:40
karolex: A mogłbyś powiedzieć jaki będzie?
4 cze 17:46
jc:

Sumujesz fioletowy fragment i pomarańczowy.
Pomarańczowy to trójkąt.
Fioletowy, to wycinek koła.
4 cze 17:59
karolex: Nie mam pojęcia i pomysłu na policzenie tego trójkąta...
4 cze 18:08
jc: A co masz dane?
4 cze 18:10
karolex: Tylko promień
4 cze 18:10
4 cze 18:14
jc: Dużo łatwiej byłoby dla kul.
Rozważmy koło. Jeśli kąt w trójkącie = 2φ
to pole wycinka = (π− φ)r2
a pole trójkąta = r2 sin φ cos φ
Pole = r2 ( π− φ + sin φ cos φ)
(r−x)/r = cos φ
Więc jak chcesz wyliczyć x, to rysujesz w jakimś programie pole jako funkcję kąta,
odczytujesz kąt, a potem wyliczasz x.
4 cze 18:41
karolex: Dziękuje za pomoc. Będę probował to jakoś męczyć.
4 cze 18:53
małolatka;0: Jak dzionek mija?
4 cze 20:34
6latek: Nawet dobrze . Pozdrawia
małolat
4 cze 20:38
małolatka;0: u mnie także dobrze
4 cze 20:41
6latek: No to dobrze jak dobrze
4 cze 20:50