Algebra
student: Jak wyznacz się homomorfizmy pierścieni Zn → Zm, gdzie m i n nie są względnie pierwsze?
Wiem, że 1 musi przejść na 1, a 0 na 0. Co dalej z tym zrobić?
Weźmy na przykład Z4 → Z20
4 cze 13:59
jc:
n a = a + a + ... + a
0 = f(0) = f(n a) = n f(a)
m, n względnie pierwsze ⇒ kn = j m + 1 dla pewnych naturalnych j, k
0 = kn f(a) = f(a). Zatem obrazem każdego elementu jest 0.
−−−−
Przypadek 4, 20.
0 = f(4a) = 4 f(a),
f(a) ∊ {0 , 5, 10, 15},
f(1) = 0 lub 5 lub 10 lub 15
f(1)*f(1) = f(1), 0*0=0, 5*5 = 5, 10*10 = 0, 15*15=5
Mamy więc 2 homomorfizmy
(0,1,2,3) →(0,0,0,0)
(0,1,2,3) →(0, 5, 10, 15)
Sprawdź i pytaj, mogłem coś pomylić
4 cze 14:58
jc: Nie zauważyłem słówka "nie". Lepiej było nie stawiać żadnego warunku.
d = nwd(n,m)
f(1) = k (m/d)
f(a) = a * f(1)
k nie może być dowolne, bo f(1)*f(1)= f(1).
Dlatego powinna zachodzić równość k2 (m/d)2 = k (m/d).
Przykład Z10 →Z15
d = 5, m/d = 3, k=0,1,2,4 9 k2 = 3 k, k= 0, 2
f(a) = 0 lub f(a) = 6*a (2 homomorfizmy)
Mamy n.p. f(2)*f(7) = 12*12 = 9, f(2*7) = f(4) = 9
4 cze 15:51
jc: Dodam jeszcze jeden przykład.
Mamy 4 homomorfizy Z6 →Z6, a →ka, k=0,1,3,4
4 cze 16:12
student: Super wyjaśnione.
Mam pytanie czy można jakiś namiar na Ciebie, mail czy coś? Mam sprawę
4 cze 19:16
student: Czy 1 nie musi przejść na 1?
4 cze 19:54
jc: To nie ciała.
4 cze 20:06
student: W definicji homomorfizmu pierścieni jest, że jeśli w obu pierścieniach jest 1 to 1 musi przejść
na 1
4 cze 20:16
jc: No dobrze, jeśli nazwiesz nasze pierścienie, pierścieniami z jedynką,
to (wg WIKI) 1 powinno przejść na 1.
Ale wtedy wszystko sie trywializuje.
Jeśli m|n, to f(a) = a (dokładniej, reszta z dzielenia a przez m).
W przeciwnym wypadku nie ma żadnego homomorfizmu
(tak było w omówinych przykładach).
4 cze 20:19
student: Ok, dziękuję
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Masz może jakiegoś maila czy coś?
4 cze 20:26