Jack:

srodkowa dzieli na trojkaty o rownych polach, zatem
Pole trojkata ADC = Pole trojkata DBC
| 1 | | 1 | |
| * 6 * b * sin 60 = |
| * 6 * a * sin 30 |
| 2 | | 2 | |
b sin 60 = a sin 30
b
√3 = a
z Pitagorasa w trojkacie ABC
a
2 + b
2 = (2c)
2
(b
√3)
2 + b
2 = 4c
2
3b
2 + b
2 =4c
2
b
2 = c
2
b = c
zatem trojkat ADC jest rownoramienny, a nawet wiecej − jest on rownoboczny.
Wiemy to stad, ze β = 60 (bo trojkat rownoramienny), a suma katow w trojkacie to 180,
zatem α = 180 − (60+60) = 60.
skoro ADC jest rownoboczny, to b = c = 6
Wczesniej stwierdzilismy ze a = b
√3 zatem a = 6
√3
Czyli obwod : a+b+2c = 6
√3 + 6 + 2*6 = 6
√3 + 18 = 6(
√3+3)