Algebra
student: Czy pierścień Z[√5] można zapisac w postaci: {a+b√5: a,b ∊Z}?
4 cze 13:17
Krzysiek: Tak
4 cze 13:38
student: Czy taki pierścień może być izomorficzny z Z[√2]? Jeśli nie to dlaczego?
4 cze 13:41
jc: Nie. f(1)*f(1) = f(1)≠0, f(1)=1, f(2)=f(1)+f(1)=2, 2 = f(2)= f((√2)2) = f(√2)2
Jednak równanie x2 = 2 nie ma rozwiązania w Z[√5].
2 = (a+b√5)2 = a2+5b2 + 2ab√5
a= 0 lub b=0, ale żadne zrównań: 2 = a2, 2 =5b2 nie ma rozwiązania w liczbach całkowitych.
4 cze 13:52
student: Dziękuję
4 cze 13:58