Granica funkcji
Przemysław: Oblicz granicę funkcji:
lim
x→∞ x((x
2+1)
1/2−(x
3+1)
1/3)
Proszę o pomoc
4 cze 00:47
jc: x [ (x2+1)1/2 − (x3+1)1/3 ] = x [ (x2+1)1/2 −x] − x [ (x3+1)1/3 − x]
x [ (x2+1)1/2 −x] →1/2
x [ (x3+1)1/3 − x] →0
4 cze 01:02
Przemysław: A dlaczego
x[(x3+1)1/3−x]→0
?
Próbowałem mnożyć licznik i mianownik przez sprzężenie ale nie powiodły się moje dalsze próby.
4 cze 01:24
4 cze 10:05
Przemysław: (a+b)
3=a
3+b
3+3a
2b+3ab
2
(a+b)
3−3a
2b−3ab
2=a
3+b
3
| | 1 | | (51/3+31/3)2 | |
...= |
| * |
| = |
| | 51/3+31/3 | | (51/3+31/3)2 | |
| | (51/3+31/3)2 | |
= |
| = |
| | (51/3+31/3)3 | |
| | (51/3+31/3)2 | |
= |
| = |
| | (51/3+31/3)3 | |
| | (51/3+31/3)2 | |
= |
| = |
| | 5+3+3*51/3+52/3*32/3 | |
| | 52/3+32/3+2*(3*5)1/3 | |
= |
| |
| | 8+3*51/3+(5*3)2/3 | |
!?
4 cze 17:48
jc: Nie wzór na potęgę sumy tylko wzór na różnicę potęg.
(a−b)(a2+ab+b2) = a3 + b3
(a+b)(a2−ab+b2) = a3 − b3
4 cze 17:51
Jack: @jc, chyba na odwrot

a
3− b
3 = (a
−b)(a
2+ab+b
2)
4 cze 18:39
jc: Oczywiście, że na odwrót, dziękuję

(a−b)(a
2+ab+b
2) = a
3 − b
2
(a+b)(a
2−ab+b
2) = a
3 + b
2
4 cze 18:42
Przemysław: OK, dziękuję
4 cze 18:43
jc: A teraz policz dla odmiany granicę
4 cze 19:16
Przemysław: | | 1 | |
Z D'Hospitala wynik jest |
| , ale otrzymać go inaczej nie potrafię. |
| | 6 | |
4 cze 20:15
jc:
4 cze 22:06
Przemysław: A bez sławetnej reguły jak to policzyć?
Bo to jest istotnie różny przypadek od tego oryginalnego
i Twoje rozwiązanie z 1:02 raczej nie zadziała?
4 cze 22:54
jc: Zadziała ...
4 cze 23:12
Przemysław: Faktycznie
| | √x−x | | 3√x−x | | x−x2 | | x−x3 | |
...= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | x−1 | | x−1 | | (x−1)(√x+x) | | (x−1)(3√x2+x3√x+x2 | |
| | 1 | | x(x+1) | | 1 | | 1 | | 1 | |
=− |
| + |
| →− |
| + |
| =− |
| |
| | 1+1/√x | | 3√x2+x√x+x2 | | 2 | | 3 | | 6 | |
Tylko gdzieś znaki mi się zamieniły?
4 cze 23:55
ZKS:
| | x(x + 1) | | 2 | |
Wartość wyrażenia |
| dla x = 1 wynosi |
| . |
| | 3√x2 + x√x + x2 | | 3 | |
5 cze 00:35
jc: Można było prościej odejmując i dodając 1.
| √x − 3√x | | √x−1 | | 3√x−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | √x+1 | | 3√x2+3√x+1 | |
→ 1/2 − 1/3 = 1/6
5 cze 13:42
Przemysław: Dziękuję!
6 cze 01:01