twierdzenie sinusów i cosinusów
mila16: W rombie ABCD miara kąta BAD jest równa 60º. Na bokach AB i BC wybrano punkty A' i B' w ten
sposób, że |AA'|=|BB'|. Wykaż, że trójkąt A'B'D jest trojkatem równobocznym.
3 cze 23:26
Jack: Rysunek dasz rade zrobic?
3 cze 23:38
Bogdan:

"coś mi się wydaje, że byśmy się nie doczekali..."
Twierdzenie cosinusów: x
2 = ..., y
2 = ..., z
2 = ....
| | 1 | | 1 | |
cos60o = |
| , cos120o = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 cze 00:11
jc: trójkąty ΔDAA' , ΔDBB' są przystające
stąd DA' = DB' oraz kąt A'DB' = kąt ADB = 60o
wniosek ΔA'DB' jest równoboczny
4 cze 00:38
mila16: Ok dzięki
4 cze 11:46