prawdo
kyrtap: | | 1 | |
Prawdopodobieństwo sukcesu w jednej próbie równa się |
| . Oszacować ile prób należy wykonać |
| | 4 | |
aby prawdopodobieństwo tego, że liczba sukcesów odchyla się od wartości oczekiwanej liczby
sukcesów o mniej niż 20% wszystkich prób było większe niż 0,8.
3 cze 22:46
kyrtap:
4 cze 11:08
kyrtap: mój pomysł taki ale nie wiem czy dobrze
X − liczba sukcesów w n próbach
X ~ B(n, p)
P(−0,2 < X − EX < 0,2) > 0,8
Stosując twierdzenie de Moivre`a Laplace`a
P(−0,2 <X − np<0,2) = P(−0,2 < X − np < 0,2) =
| | −0,2 | | X − np | | 0,2 | |
P( |
| < |
| < |
| ) |
| | √npq | | √npq | | √npq | |
4 cze 11:15
kyrtap: ale wychodzi z tego n< 0,03 co jest chyba mało prawdopodobne
4 cze 11:54
g:
Powinno chyba być P(−0.2np < X−np < 0.2np) > 0.8
| | X−np | |
Zmienna losowa Y = |
| dla dużego n ma rozkład bliski normalnemu N(0,1). |
| | √npq | |
| | 0.2np | |
Warunek P(−Z < Y < Z) > 0.8 , gdzie Z = |
| można zapisać tak: |
| | √npq | |
P(Y < Z) > 0.9.
Z tablicy dystrybuanty rozkładu normalnego można odczytać że Z ≈ 1.28,
| | 0.2np | |
czyli |
| ≈ 1.28. Stąd n ≈ 123. |
| | √npq | |
4 cze 12:42
kyrtap: dzięki
4 cze 12:52
kyrtap: jesteś g jeszcze?
4 cze 13:18
g: ...jestem
4 cze 13:40
kyrtap: Niech X będzie zmienną losową o wartości oczekiwanej m i wariancji σ
2. Oszacować P(|X−m|<kσ)
dla k = 1,2,3. Następnie podać wartości tych prawdopodobieństw gdy X ma rozkład normalny
(skorzystać z tablic N(0,1)).
Moja propozycja rozwiązania nie wiem czy dobra:
| | σ2 | |
dla k = 1: P(|X − m|<σ) = 1 − P(|X−m| ≥σ) ≤ 1 − |
| = 0 |
| | σ2 | |
X ~ (0,1)
dla k = 1: P(|X − 0|<σ) = P(−σ<X<σ) = P(−1 < X <1) = Φ(1) − Φ(−1)
Dobrze?
4 cze 13:48
g:
| | σ2 | |
W pierwszym nie wiem skąd Ci wyszło |
| ? |
| | σ2 | |
Jeśli nie jest określony typ rozkładu to można podać przykłady na dowolne P(|X−m|<1σ),
w całym zakresie od 0 do 1 (być może wyłączając 1).
Rozważ rozkład dyskretny: P(0)=p, P(−1)=P(1)=(1−p)/2.
W drugim dobrze, z tym że w tablicach nie znajdziesz Φ(−1), ale wiadomo że Φ(−1) = 1 − Φ(1).
4 cze 14:28