rownanie kwadratowe
kami: Mam problem wiem że trzeba to wzorami potraktować ale pewnie gdzieś gubię znaki bo wyniki mi
się nie zgadzają
((X2−1)2−4)2=16
(a−b)(a+b) w tym nawiasie nie mogę rozszyfrować czym jest a czym b
3 cze 22:18
Jack:
((x2 −1) − 4)2 = 16
((x2 − 1) − 22)2 = 16
w tym wyrazeniu (x2−1) − 22
a = x2 − 1
b = 2
3 cze 22:19
kami: No tak robiłam ale "a" można też rozłożyć jako (x−1)(x+1) i się gubie😣
3 cze 22:36
kami: Pomozcie
3 cze 22:43
Jack: na razie lepiej nie zamieniac x2 − 1 na (x−1)(x+1)...
((x2−1)2 − 4)2 = ... = ... = (x4 − 2x2 − 3)2
(x4 − 2x2 − 3)2 = 16
x4 − 2x2 − 3 = 4 lub x4 − 2x2 − 3 = − 4
x4 − 2x2 − 7 = 0 lub x4 − 2x2 + 1 = 0
Pierwsze rownanie :
x4 − 2x2 − 7 = 0
podstawmy zmienna t = x2
t2 − 2t − 7 = 0
Δ = ...
t = 1 − 2√2
t = 1 + 2√2
zatem
x2 = 1 − 2√2
lub
x2 = 1 + 2√2
zatem
x = √1−2√2 lub x = −√1−2√2 lub x = √1+2√2 lub x = −√1+2√2
jako ze pierwiastki istnieja tylko z liczb dodatnich to zostaja nam
x = √1+2√2
x = −√1+2√2
Teraz drugie rownanie
x4 − 2x2 + 1 = 0
t = x2
t2 − 2t + 1 = 0
(t−1)2 = 0
t = 1
x2 = 1
x = 1 lub x = − 1
zatem rozwiazania
x = 1 lub x = − 1 lub x = −√1+2√2 lub x = √1+2√2
Pewnie dalo sie krocej rozpisac...
no ale juz trudno...
3 cze 23:00
Jack: Pierwiastki istnieja z liczb nieujemnych*
przepraszam ze napisalem dodatnich...bo oczywiscie z zera tez jest
wiec powinienem napisac ze z liczb nieujemnych albo z dodatnich i zera ; D
3 cze 23:05
kami: Wiem o założeniach serdeczne dzieki
3 cze 23:13
Jack: zeby zmniejszyc odrazu liczbe rozwiazan...
powinienem napisac, ze skoro
t = x2
to t ≥ 0
zatem w pierwszym rownanie t = 1 − 2√2 odrazu odpada bo jest mniejsze od zera, zatem nie
nalezy do dziedziny.
Wtedy mamy (z gory) 2 pierwiastki mniej.
3 cze 23:17
Bogdan:
((x2 − 1) − 4)2 = 16 ⇒ (x2 − 1) − 4 = −4 lub (x2 − 1) − 4 = 4
x2 − 1 = 0 lub x2 − 1 = 8
x2 = 1 lub x2 = 9
x = −1 lub x = 1 lub x = −3 lub x = 3
3 cze 23:21
ICSP: ((x2−1)2−4)2=16
((x2 − 1)2 − 4)2 − 42 = 0
((x2 − 1)2 − 4 − 4)((x2 − 1)2 − 4 + 4) = 0
(x2 − 1 − 2√2)(x2 − 1 + 2√2)(x2 − 1)2 = 0
x = ±√1 + 2√2 v x = ± 1
3 cze 23:21
ICSP: Bogdan, zgubiłeś kwadrat znajdujący się za nawiasem (x2 − 1)
3 cze 23:22
Bogdan:
Tak, zgubilem. Chodziło mi o rozwiązanie, które ICSP pokazałeś, czyli bez Δ
3 cze 23:27
jc:
((X2−1)2−4)2=16
(X2−1)2−4 = ± 4
(X2−1)2 = 0 lub (X2−1)2 = 8
X2=1 lub X2−1 = ±2√2 (jesli tylko liczby rzeczywiste, to wybieramy +)
X= ± 1 lub X= ± √√2+1
3 cze 23:35
Jack: Myslalem podobnie ale stwierdzilem ze nic z tego nie bedzie.
3 cze 23:36