Asymptoty
bnyh67: Czy istnieje asymptota pionowa, jeżeli limx−>1 − f(x)=+∞ i limx−>1 + f(x)=−∞ ? Chodiz mi o
to czy istnieje granica jeżeli z lewej strony 1 dązy do +∞ a z prawej do −∞. Chciałbym też
zapytac czy istnieje granica ukośna jeżeli istnieje pionowa?
3 cze 21:50
Jack:

tak, istnieje pionowa gdy w badanym punkcie granica wychodzi
∞ lub −
∞
np. (patrz wyzej)
3 cze 22:08
Jack: granica ukosna?
Zapewne masz na mysli asymptote ukosna.
asymptote ukosna juz liczysz w inny sposob.
Asymptota ukosna ma rownnaie y = ax+ b
b = lim (f(x) − ax)
3 cze 22:10
Leszek: | | x | |
Tak np. dla funkcji f(x)= |
| , asymtota pionowa x = 1 |
| | 1−x | |
rowniez tak
asymptota pionowa x = 2
asymptota ukosna y = x + 2
3 cze 22:10
Leszek: dla funkcji wymiernej asymptota pionowa istnieje w punktach x dla ktorych mianownik
wynosi 0 , zas asymptota ukosna istnieje gdy stopien wielomianu w liczniku jest o jeden
wiekszy niz stopien wielomianu w mianowniku .
3 cze 23:36