matematykaszkolna.pl
równanie różniczkowe drugiego stopnia marian: mam równanie y''−y'2=0, w którym się trochę pogubiłem... wynik wyszedł trochę inny używam podstawienia y=et(x) => y'=t'et co sprowadza równanie do postaci et(et*t''+et*t'2)−e2t=0 /:e2t t''+t'2=1 t'=p(x)
 dp 
t''=p

dx 
 dp 
p*

+p2=1
 dx 
czyli mam równanie niejednorodne
dp 

=−p
dx 
ln|p|=−x+C p=c(x)e−x po uzmiennieniu mam c(x)=ex+A jednak po powrocie do y(x) wychodzi mi nie to co w odp (czyli y(x)=C1eC2x mógłby ktoś spojrzeć?
3 cze 21:50
jc: Rozwiązanie równania y'' = (y')2 jest funkcja y(x) = C2 − ln |x− C1 |. Poza tym każda stała funkcja spełnia równanie.
3 cze 22:02
ZKS: y'' − (y')2 = 0 y' = u u' − u2 = 0
 du 

= ∫ dx
 u2 
 1 

= x + C
 u 
 1 
u = y' =

C − x 
 dx 
∫ dy = ∫

C − x 
y = −ln(C1 − x) + C2
3 cze 22:06
marian: ale to czemu w Waszych rozwiązaniach jest y=ln|...| a w odp jest ecoś? :C
3 cze 23:55
marian: tak samo nie do końca rozumiem różnicę dlaczego tutaj np nie mogę policzyć tego równania korzystając z równania charakterystycznego... mógłby ktoś mi wyjaśnić tę różnicę?
4 cze 09:42
jc: Powtórz Swój rachunek z pierwszych linii: y = et, y' = t' et, y'' = t'' et + t' t' et 0 = y'' − (y')2 = (t'' + t't') et − t't' e2t 0 = (t'' + t't') − t't' et i co dalej?
4 cze 10:12
marian: rozumiem, czyli po prostu komplikuję sobie obliczenia (które są nawet złe na samym początku) ale dalej nie wiem skąd ta rozbieżność odpowiedzi Waszych i podręcznikowych. wolfram też podaje logarytm. czy to znaczy, że odpowiedź z podręcznika jest zła? czy to może jest równoważne?
4 cze 12:25
jc: Co to za podręcznik?
4 cze 12:30
marian: Krysicki&Włodarski
4 cze 12:43