równanie różniczkowe drugiego stopnia
marian: mam równanie y''−y'
2=0, w którym się trochę pogubiłem... wynik wyszedł trochę inny

używam podstawienia y=e
t(x) => y'=t'e
t
co sprowadza równanie do postaci
e
t(e
t*t''+e
t*t'
2)−e
2t=0 /:e
2t
t''+t'
2=1
t'=p(x)
czyli mam równanie niejednorodne
ln|p|=−x+C
p=c(x)e
−x
po uzmiennieniu mam c(x)=e
x+A
jednak po powrocie do y(x) wychodzi mi nie to co w odp (czyli y(x)=C
1e
C2x
mógłby ktoś spojrzeć?
3 cze 21:50
jc:
Rozwiązanie równania y'' = (y')2 jest funkcja y(x) = C2 − ln |x− C1 |.
Poza tym każda stała funkcja spełnia równanie.
3 cze 22:02
ZKS:
y'' − (y')
2 = 0
y' = u
u' − u
2 = 0
y = −ln(C
1 − x) + C
2
3 cze 22:06
marian: ale to czemu w Waszych rozwiązaniach jest y=ln|...| a w odp jest ecoś? :C
3 cze 23:55
marian: tak samo nie do końca rozumiem różnicę dlaczego tutaj np nie mogę policzyć tego równania
korzystając z równania charakterystycznego... mógłby ktoś mi wyjaśnić tę różnicę?
4 cze 09:42
jc: Powtórz Swój rachunek z pierwszych linii:
y = et, y' = t' et, y'' = t'' et + t' t' et
0 = y'' − (y')2 = (t'' + t't') et − t't' e2t
0 = (t'' + t't') − t't' et
i co dalej?
4 cze 10:12
marian: rozumiem, czyli po prostu komplikuję sobie obliczenia (które są nawet złe na samym początku

)
ale dalej nie wiem skąd ta rozbieżność odpowiedzi Waszych i podręcznikowych. wolfram też podaje
logarytm. czy to znaczy, że odpowiedź z podręcznika jest zła? czy to może jest równoważne?
4 cze 12:25
jc: Co to za podręcznik?
4 cze 12:30
marian: Krysicki&Włodarski
4 cze 12:43