Permutacje i inne
6latek: Zadanie
a) ile możesz zbudować permutacji z liter wyrazu ,, iloraz"
b) Ile jest takich w których na początku jest litera l
c) ile jest zaczynających się od sylaby raz
d) Ile jest takich w których o nie jest ostatnia litera
3 cze 21:12
6latek: Może to ma być tak
a) mamy 6 liter i żadna się nie powtarza to P6= 6!
3 cze 21:18
Mila:
Tak.
3 cze 22:12
Jack: 6latku, czyzbys zmienil kolor nicku?

Myslalem, ze jest czarny, jednak jak sie przyjrze to widze granatowy kolor...
Wczesniej nie spostrzeglem.
a) tak, tez tak mysle, ze 6!
3 cze 22:13
Jack: b) chodzi o litere "i" czy "L" ?
3 cze 22:18
6latek: Chodzi o mala litere el
3 cze 22:55
Jack:
Czy w b) chodzi nadal o wyraz iloraz, czy o wszystkie ? bo wtedy by bylo dziwnie...
3 cze 23:04
6latek: we wszystkich podpunktach chodzi o wyraz iloraz
3 cze 23:05
Jack:
b) na poczatku jest L zatem skoro mamy tylko jedno L to jest tylko jedna mozliwosc ustawienia
jej tam.
a pozostale sa juz "jak chca". Wyraz iloraz ma 6 liter, zatem skoro L zajelo jedno miejsce, to
pozostalo 5 miejsc.
Zatem
1*5*4*3*2*1 = 1*5! = 5!
3 cze 23:07
Jack: oczywiscie tak mi sie wydaje, nie moge dac gwarancji 100%...
Na maturze obliczylem zle zadania z dzialu prawdopodobienstwo, wiec nie powinienem sie
wypowiadac
3 cze 23:09
6latek: w c) według mnie to będzie 3! =6
A d) Nie bardzo wiem
3 cze 23:10
Jack:
c) tez sadze ze 3!
d) skoro "o" nie jest ostatnia litera, to mozemy je ustawic na 5 z 6 mozliwych pozycji.
Kolejne juz moze byc ostatnie zatem znowu mamy 5 mozliwosci, gdyz jedna juz jest
zajeta przez "o".
zatem
5*5*4*3*2*1 = 5*5!
3 cze 23:12
Mila:
Dobrze Jack.
3 cze 23:27
6latek:

O ile podpunkty a b c sa dla mnie zrozumiale to podpunkt d nie bardzo
Dlatego proszse o pomoc w tym
mamy 6 liter bo wyraz iloraz sklada się z 6 liter
Litera (o) nie może by ostatnia wiec mogę ja umiescic na miejscu nr 1 lub nr 2 lub nr 3 lub
nr 4 lub nr 5 (czyli na 5 sposobow
Zostaly nam teraz litery (i) (l) (r) (a) (z)
Teraz jeśli litere (o) umieszce na miejscu nr 1 to litere (i) mogę umiescic na miejscu nr 2
nr 3 nr 4
nr 5 nr 6 (czyli 5 sposobow
Teraz litere (l) mogę umiescic na 4 miejscach bo 2 miejsca już mam zajęte przez litere (o) i
litere (i) (czyli na 4 sposoby
Teraz litere (r) mogę umiescic na 3 pozostałych miejscach bo 3 miejsca mam już zajęte przez
litere (o) litere (i) oraz litere (l) (czyli na 3 sposoby
Litere (a) mogę umiescic na 2 pozostałych miejscach bo 4 miejsca mam już zajęte przez litere
(o) litere (i) litere (l) i litere (r) (czyli 2 sposoby
Litere (z) mogę umiescic tylko na 1 sposób
Reasumujac
Czyli jeśli litera (o) nie jest ostatnia litera to mogę zbudować 5*5*4*3*2*1 (czyli 5*5!
permutacji
4 cze 11:38
Ajtek:
Tak to będzie

.
4 cze 11:50
6latek: Witaj
Ajtek 
Może w końcu to zrozumie
4 cze 12:09