3 cze 20:37
jc: Jeśli wagi wszystkich wierzchołków są parzyste, mamy graf eulerowski.
Jeśli wagi 2 wierzchołków są nieparzyste, mamy gras półeulerowski,
W pierwszym wypadku rysujemy graf startując z dowolnego wierzchołka,
w drugim musimy zacząć w w wierzchołku o wadze nieparzystej.
Powodzenia w rysowaniu
3 cze 21:03
Andrzej: Chodziło mi o przypadek, który podałem w linku.
W nim wszystkie wierzchołki mają parzyste wagi, czyli graf jest eulerowski.
Jednakże, nie potrafię w nim wskazać Cyklu Eulera.
LINK do rysunku grafu:
http://iv.pl/images/32724100491142261467.png
3 cze 21:11
jc: Algorytm jest prosty. Startujesz w dowolnym wierzchołku i usuwasz przebyte
krawędzie. Uważaj tylko, aby graf nie rozpadł się na części. Musi się udać
3 cze 21:38
3 cze 21:57
jc: 6latku, przecież kiedyś takie zagadki były w każdym czasopismie dla dzieci,
a i pewnie w niejednej gazecie. Naprawdę zasada jest banalna (opisałem).
Nic, tylko rysować.
3 cze 22:04
Andrzej: Dobra, udało się.
Jeszcze takie pytanko: Jak wyznaczyć liczbę cyklomatyczną tego grafu?
Mam zamiar skorzystać ze wzoru γ = m − n + k
gdzie: n− wierzchołki, m− krawędzie, k− składowe.
Czyli jest n=10, m=21, a jak wyznaczyć składowe?
4 cze 11:42
6latek: Znalazlem jc jeszcze jedna ksiazke dotyczaca grafow
4 cze 11:51
Andrzej:
k= 10,
γ= 21.
Dobrze?
4 cze 12:11
Krzysiek: y= 12
4 cze 12:21
Andrzej: Wyjaśnienie?
4 cze 12:26
jc: Skoro piszesz, że y=m−n+k, m=21, n=10, to jak ma być? 21−10+1 = 12
4 cze 12:33
Andrzej: ... k=1
4 cze 12:37